Lasteaiatasu erineb 44 korda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunauinak lasteaias.
Lõunauinak lasteaias. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui Harjumaa Viimsi valla lapsevanem peab iga kuu maksma lasteaiale 1530 krooni, siis näiteks Laimjalas, Mäetagusel ja Koongas peab vanem maksma vaid 35 krooni.

Kuna Eestis varieerub lasteaiamaks 35 kroonist kuni 1530 kroonini lapse kohta kuus,  siis oli vanema poolt makstava tasu vahe selle aasta alguses ligi 44-kordne, selgus rahvastikuministri büroo tehtud uuringust.

Mullu oli see 35-kordne. Kolmes vallas Kolga-Jaanis, Rannus ja Helmes ei pidanud vanemad lapse päevahoiu eest üldse maksma.

Eestis on kõige kõrgem lasteaiatasu Harjumaal Viimsi vallas, kus vanematel tuleb maksta 1530 krooni kuus.

Suuri arveid esitavad ka Keila linna, Rae valla, Kuressaare, Tallinna, Tartu ja Pärnu lasteaiad. Kõigis teistes omavalitsustes jääb kogu tasu lapse eest alla 800 krooni kuus.

Umbes veerandis linnades jääb tasu 600-700 krooni vahele ja umbes veerandis maavaldades on see 400 kuni 500 krooni ühe lapse kohta.

Kuigi lastevanematele esitatavad arved aina kasvavad, tasuvad nemad vaid kümnendiku lasteaia ülalpidamisega seotud kuludest. Enamik lasteaiaga seotud kuludest on aga omavalitsuse kanda.

Keskmiselt läks lapse lasteaias käimine mullu ühes kuus maksma 4769 krooni, millest suurema osa ehk ligi 4000 krooni tasus omavalitsus.

Aastaga suurenesid kulud lasteaiakohale enam kui veerandi võrra ehk 991 krooni, millest kohaliku omavalitsuspoolsed kulud moodustasid 666 krooni võrra. Eriti kiiresti kasvasid laste toidu (35 protsenti) ja palgakulud (30 protsenti) lasteaia ülalpidamise puhul.

Linnas on toiduraha suurem

Selle aasta alguses maksid vanemad 90 protsendis omavalitsustes lapse toidu eest, 70 protsenti omavalitsustest tuli maksta ka õppetasu. Kohatasu küsiti vanematelt veidi enam kui pooltes omavalitsustes.

Suurimad rahalised erinevused olid toidu maksumuses. Maal oli see lapse kohta kuus keskmiselt 70 krooni odavam kui linnas.

Uuringust selgus, et lasteaiamaks on kõrgem suuremates omavalitsustes ja seal, kus elanike keskmine sissetulek on kõrgem. Maal tuleb rohkem maksta vaesemates valdades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles