Looduse kutse vastu ei saa koer ega kass

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodus kutsub.
Loodus kutsub. Foto: Ove Maidla

Loomaarstid nendivad, et kasside ja koerte jooksuaega on koduste vahenditega võimatu leevendada – kui loodus kutsub, siis ei aita miski.

«Jooksuaega koduste vahenditega kahjuks väga leevendada ei saa,» rääkis Valdeku väikeloomakliiniku loomaarst Inga Viilmann. «Osa omanikke on proovinud rahustavat toitu või looduslikke tilkasid, aga ega need väga palju aita. Võib ju proovida natuke rohkem loomaga tegeleda, näiteks mängida, et ta mõtted mujale viia. Aga kui loodus kutsub, siis selle vastu ei aita miski.»

Loomaarst Reio Michelson nentis, et eks seetõttu lemmikloomadele operatsioone tehaksegi, et kodused vahendid ei aita. «Loodus on asjad paika pannud. Jooksuaeg on koeral reeglipäraselt kaks korda aastas ja kassil ebareeglipäraselt – see häirib omanikku ilmselt eriti. Kassi jooksuaeg võib täna lõppeda ja homme uuesti alata,» osutas Michelson.

Kasside operatsioonid on Viilmanni kinnitusel sagedased. «Meil on vähemalt paar lõikust nädalas, kuigi kahjuks oleme kallim kliinik. Mõnes odavamas kliinikus tehakse neid kindlasti mitu tükki päevas,» pakkus ta.

Isastele kassidele tuleb põiekivide vältimiseks pärast kastreerimist anda kindlasti kvaliteetset apteegitoitu. Emased kassid võivad pärast steriliseerimist paksuks minna, mistõttu tuleb ka nende toitumist jälgida.

Koeri opereeritakse loomaarstide sõnul veidi vähem. Isased koerad võivad samuti pärast kastreerimist tüsedamaks minna, emastel võib pärast steriliseerimist tekkida põiepidamatus.

Samas väheneb emase koera steriliseerimisega piimanäärmekasvajasse haigestumise risk. Seepärast tuleks operatsioon teha juba enne esimest jooksuaega.

«Uuringud näitavad, et kui teeme lõikuse enne esimest jooksuaega, on piimanäärmekasvajasse haigestumise riski protsent 0,001, kui pärast esimest jooksuaega, on riskiprotsent juba 10 ja pärast teist jooksuaega 30. Piimanäärmekasvaja on emastel koertel ääretult sage probleem,» selgitas Viilmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles