Saladuslik rahakadu Swedbanki sissemakseautomaatides

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat.
Pangaautomaat. Foto: Marko Saarm / Sakala

Märtsikuu lõpus «sõid» Swedbanki sularaha sissemakseautomaadid ära mitme kliendi rahatähed ning kuna protsessid on nõnda venivad, otsustati lõpuks tarbijakaitseametisse pöörduda.

Greta sisestas 27. märtsil Kristiine keskuse Swedbanki automaati 50-eurose rahatähe, ent arvele see ei läinud. Seejärel pöördus ta abi saamiseks kõrvalasuvasse Swedbanki kontorisse. Pangatöötaja soovitusel tegi ta avalduse ning juhtumi menetlemine pidi aega võtma kuni kümme tööpäeva. 

11. aprillil helistas Greta ise panka ning selgus, et juhtum on lahendatud – inventuuri käigus üleliigset rahatähte ei leitud. Greta ei olnud aga lahendusega sugugi rahul. Seejärel pakuti talle võimalust teha uus avaldus. «Helistasin natuke hiljem Swedbanki klienditoe numbrile lootuses, et ehk keegi teine oskab mulle sisukama vastuse anda. Ent taaskord öeldi sedasama – raha ei leitud ning soovi korral saan uue avalduse teha,» rääkis Greta.

Ta küsis mitu korda, kas pank on kupüüri leidmiseks ikka omalt poolt kõik teinud, vaadanud üle lindistused, avanud täielikult masina jne. «Kinnitati, et jah, pank on omalt poolt kõik teinud ja rohkem ei saa nad midagi teha,» rääkis Greta, kes seepeale klienditeenindajalt küsis, et mida siis see uus avaldus talle annab, kui nad juba niigi kõik teinud on.

«Vastus, et no sellisel juhul me siis kontrollime korralikumalt, pani mind imestama. Kui ma videosalvestust näha palusin, selgus, et sealt pealt rahatähti tuvastada ei saa, ning soovitati oma panka usaldada. Milleks siis need kaamerad on?» tekkis Gretal küsimus. 

«Lõpuks läksin oma tööajast Kristiine keskusesse uut avaldust tegema, kus ka juba kolmas töötaja kinnitas, et pank on omalt poolt kõik teinud ja seda rahatähte ei ole kuskil,» lausus tütarlaps, kellel tekkis veel küsimus, kuidas pank varem sarnaseid olukordi on lahendanud. Selline asi pidavat pangatöötaja sõnul olema aga esmakordne.

«Nojah siis, mõtlesin, ning tegin avalduse ära. Helistasin ka tarbijakaitseametisse ning selgus, et sinna on varemgi selliste juhtumitega pöördutud. Pangal palusin aga kiirustada, sest tegelikult on juba esimesed kümme tööpäeva ootamiseks liiga pikk aeg. Järgmisel päeval helistati ja lubati, et 16. aprilliks on asi lahendatud,» rääkis Greta.

16. aprillil teatatigi, et raha on siiski üles leitud ning see kantakse tema arvele sama päeva jooksul. Seda ka tehti.

«Minu ees küll vabandati, kuid kas peaksin edaspidi seda panka usaldama? Selline asi ei ole juhtunud ainult minuga. Ja poleks ma ise seda asja ajanud, siis oleksingi rahast ilma,» tõdes Greta.

100 eurot vähem

Samasuguses olukorras on praegu ka Riin. 24. märtsil sisestas ta Raplas Swedbanki sissemakseautomaati enda sõnul 810 eurot, ent aparaat luges kokku vaid 710 eurot.

«Vajutasin ruttu nuppu, et automaat raha tagastaks. Tagastaski, kuid ainult 710 eurot. Helistasin kohe Swedbanki, kust öeldi, et juhtumi uurimisega läheb aega umbes kaks nädalat,» rääkis Riin, kes tegi ka avalduse.

Kahe nädala pärast saatis pank talle kirja, et aparaat töötab korrektselt ning ühtki ülearust kupüüri ei leitud. Riin säärase otsusega ei leppinud ning tegi uue avalduse, lisaks pöördus ka tarbijakaitseametisse. Riin, kellele lubati lõplikku vastust 24. aprilliks, jääb seniks lootma parimat.

Konfidentsiaalne kliendiinfo

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivaski sõnul pole taolised juhtumid kunagi nii lihtsad ja protsessid ongi välja töötatud nii klientide kaitseks kui ka pättide eemalehoidmiseks.

«Jah, nad võivad tunduda kliendile pisut jäigad ja kohmakad, aga järgime neid ikka selleks, et poleks kahetimõistetavusi ning loomulikult kliendi ja enda kaitseks. Greta juhtum on tõepoolest tänaseks lahendatud ja mul on hea meel, et see lõppes vaatamata sekeldustele positiivselt. Riinu juhtumi menetlemine on aga veel pooleli,» lausus Siilivask, kelle sõnul tuleb selliseid asju aeg-ajalt ikka ette.

«Lahendame juhtumeid erinevalt, kui tegemist on meiepoolse veaga, siis hüvitame kliendile tekitatud kahju. Oleme pakkunud ka preemiapunkte või näiteks tasuta teenuseid,» lisas Siilivask.

Kuna tegemist on konkreetsete inimeste juhtumite ning konfidentsiaalse kliendiinfoga, siis Swedbank põhjalikumalt Greta ja Riinu juhtumeid kommenteerida ei saa.

Kaebused vaid Swedbanki kohta

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski sõnul on neile laekunud mõned pöördumised, kus sularaha sissemakseautomaadiga on tekkinud arusaamatusi.

«Kahjuks puudub meil pädevus kontrollida esitatud tõendeid. Tarbija avalduse alusel kontrollitakse pangas automaadi logi ja sissemakstud summasid, vajadusel ja võimalusel ka videomaterjali. Kui kaebus jõuab ametisse, on kõik need toimingud tehtud ja me ei saa nende õigsust tagantjärele kontrollida,» tõdes Turetski. 

«Samas puudub meil alus kahelda, et sissemakseautomaatides võib tekkida selline tehniline rike, mille tagajärgi ei oleks hiljem võimalik tuvastada. Me ei ole selliste juhtumite puhul tarbijaid aidata saanud,» lisas Turetski.

Turetski sõnul on kaebused laekunud vaid Swedbanki sissemakseautomaatide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles