Joobes juhtimist nähakse suurima alkoholist tuleneva probleemina

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Lennart Rikk

Põllumajandusministeeriumi tellitud küsitlusest selgus, et alkoholijoobes sõiduki juhtimine ning laste ja noorte alkoholitarbimine on kaks olulisemat alkoholist tulenevat probleemi Eestis.


Pea kõik vastanud pidasid neid probleeme tõsiseks või väga tõsiseks. Järgnesid terviseprobleemid ja kodune vägivald, isikuvastased kuriteod, avaliku korra rikkumine, töötus ja asotsiaalsus ning soosiv hoiak alkoholi tarbimisse - viimast pidas tõsiseks või väga tõsiseks probleemiks 60 protsenti vastanutest.

Konjunktuuriinstituudi tehtud uuringust selgus samuti, et probleemiks on alkoholi kerge kättesaadavus: suurem osa inimestest saab oma elukohas alkoholi kätte 10 minutiga, samas ei poolda enamik alkoholi müüki spordivõistlustel ning elumajades asuvates kauplustes. Viimase puhul võib uuringut tutvustanud instituudi direktori Marje Josingu puhul olla määravaks ka see, et inimesi häirib kaupluse ümber sagimine õhtutundidel.

Samuti häirib inimesi alkoholi müük bensiinijaamades ning kontsertidel ja kultuuriüritustel ning enamik küsitletutest arvas, et alkohoolseid jooke võiks müüa eraldatuna - kas teistest kaupadest eraldi asuvas oaskonnas või müügialal või spetsiaalsetes kauplustes.

Josingu sõnul on alkohoolsete jookide sildid ja pudelikuju sageli sarnased karastusjookidega, mis teeb nende eristamise noorte jaoks keerulisemaks ning ka seetõttu oleks oluline neid eraldada.

77 protsenti vastanutest arvas, et Eestis tuleks alkoholitarbimist vähendada ning veelgi suurem osa arvas, et riigi alkoholipoliitika peaks olema väheste või rangete piirangutega. Samas arvas 62 protsenti inimestest, et alkoholitarbimise vähendamiseks peaks samme astuma inimesed ise ning umbes kolmandik inimestest, et seda peaks tegema meedia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles