Seitse levinud allergiamüüti on purustatud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergiast tekkinud nohude ja põletike käes kannatavad miljardid inimesed. Seni pole aga universaalset ravimit suudetud leida.
Allergiast tekkinud nohude ja põletike käes kannatavad miljardid inimesed. Seni pole aga universaalset ravimit suudetud leida. Foto: Panther Media / Scanpix

Väljaanne Huffington Post toob välja seitse allergiamüüti erinevate toiduainete, ravimite ja teiste allergeenide kohta.

1. Mõned toidud ei tekita allergiat

On teada, et 90 protsenti allergiaid põhjustavad järgmised toiduained: pähkel, maapähkel, piim, munad, soja, nisu, kala ja karbid. Ent see ei tähenda, et vähem levinumaid allergiaid ei esine. Tegelikult võivad allergiat põhjustada ka õunad, kummikommid, liha, vein jpm.

2. Kasuta hooajalise allergia vastu mett

Kuigi mõned inimesed soovitavad süüa kohaliku mesilaspere õietolmu või mett, et selle kaudu organismile teatud allergeene tutvustada, võib selline teguviis põhjustada ohtliku allergilise reaktsiooni. 

3. Võta antihistamiini kohe, kui märkad sümptomeid

Kui sul ilmnevad allergia sümptomid, siis antihistamiin üksi ei aita. Ravim blokeerib kemikaali histamiin, mida keha toodab siis, kui tekib allergiline reaktsioon. Selle asemel tuleks proovida kas koos antihistamiiniga või eraldi dekongestanti.

4. Mõne koeratõu karv ei tekita allergiat

Teatud hüpoallergilised koeratõud, nagu puudlid ja labradorid, omavad tavalise karvkatte asemel pikemaid karvu. Kuid 2011. aastal läbiviidud uuringus leiti, et majapidamistes, kus peeti neid tõukoeri, leidus siiski samu allergeene, mis teiste koerte puhul. 

5. Gluteenivabal dieedil olijal esineb allergiat gluteeni suhtes

Kui kellelgi on haigus nimega tsöliaakia või tundlikkus gluteeni suhtes, siis levinud eksiarvamus on, et neil on allergia gluteeni suhtes – komponent, mida leidub nisus, rukkis ja odras. Tegelikult reageerib nende immuunsüsteem hoopis gluteeni lagunemisel tekkinud valgu gliadiini suhtes, mis üritab rünnata peensoolt, põhjustades talumatut kõhuvalu, kõhulahtisust ja muid seedehäireid. 

6. Lapsepõlve allergiad lähevad mööda

Kuigi on võimalik, et laps n-ö kasvab välja oma allergiast, siis ei ole see nii üldjuhul. Rootsi uuringus jälgiti 82 last, kellel oli nn heinapalavik, ning 12 aastat hiljem oli 99 protsendil sama allergia alles.

7. Kõrbe kolimine ravib allergiaid

Mõned allergikud usuvad, et kui nad vahetavad oma elukohta, siis saavad nad lahti ka tüütutest sümptomitest. Kuid isegi kõrbes on palju õietolmu tootjaid, kaasa arvatud puju ja pappel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles