Nippe kevadiseks aknapesuks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akende pesemine.
Akende pesemine. Foto: Caro / Scanpix
Kevadise suurpuhastuse üheks aeganõudvamaks osaks on aknapesu ning sobilike vahendite puudumisel ja valede töövõtete kasutamisel võib see olla üsna tüütu tegevus. Puhastusteenuste firma Kendra juht Jaak Siim jagab näpunaiteid, kuidas aknad kergema vaevaga puhtaks saada.

Et aknapesu lihtsamalt ja mugavamlt läheks, tuleb varuda viis asja: hea pesuaine, svamm, kuivatuskumm, kaabits ja paber.

Pesuaineid on erinevaid ning kasutada võib nii nõudepesuvahendit kui ka spetsiaalset aknapesuainet. Algajal on siiski lihtsam kasutada alkoholi baasil vahendit, sest see ei jäta triipe ja aurustub kiiresti. Nõudepesuvahendi kasutamisel tuleks ettevaatlik olla doseerimisel, sest kui pesuvahendit saab palju, hakkab aken liialt vahutama ning pesu muutub tüütuks ja ebakvaliteetseks.

Kaabitsat läheb tarvis paakunud mustuse, näiteks värviplekkide ja putukate väljaheidete eemaldamiseks. Paber on tarvilik akna korralikuks kuivatamiseks ning soovitatav on kasutada tugevamat sorti. Vesi imendub pehmesse paberisse küll kiiremini, kuid seda kulub ka kordades rohkem.

Esimese asjana tuleks puhtaks teha aknaraamid, seejärel klaasid ja viimasena aknalaud. Kindlasti ei tasu aknaid pesta siis, kui päike paistab otse aknale, sest pesuaine kuivab kiirelt.

Pesema peaks ülalt alla ja järk-järgult. Kõigepealt kanna pesuaine aknale ning kasuta nuustikut. Kuivanud mustuse eemaldamiseks võta appi kaabits. Akna kuivatamiseks tõmma kummiga ühtlaselt ülalt alla. Kuivata kumm pärast iga tõmmet. Kui aknale jäävad triibud, kuivata need kohe paberiga. Paber sobib ka aknaäärte täielikuks puhastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles