Lugeja küsib: kuidas saab 100 grammis vorstis olla 102 grammi liha?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paruni keedusalaami.
Paruni keedusalaami. Foto: Lugeja foto

Tarbija24 lugeja soovib teada, miks on Nõo lihatööstuse Paruni keedusalaami pakendi etiketil kirjas, et 100 grammi toote valmistamiseks kasutati 102 grammi liha.

Pakendil on kirjas: «100g valmistoote valmistamiseks on kasutatud 59g veise- ja 43g sealiha.» Siit tulenevalt küsis lugeja, miks need kaks kogust moodustavad rohkem kui 100 grammi (59+43=102). «Kas teatud osa liha kaob töötlemise käigus ära?» päris ta.

Vastab Nõo lihatööstuse peatehnoloog Anne Värä:

Toodete koostisosade koguse väljendamiseks on aluseks vabariigi valitsuse määrus nr 324, mis ütleb: «Kuum- või mõne muu töötlemise tagajärjel niiskust kaotanud toidu puhul lähtutakse koostisosa koguse arvutamisel toidu valmistamiseks kasutatud koostisosa kogusest, mida väljendatakse massiprotsendina valmistoote massist.»

Kui märgistusel protsentides välja toodud koostisosa või kõigi koostisosade mass kokku ületab 100 protsenti valmistoote massist, kirjutatakse protsendilise koguse asemel 100 grammi valmistoote valmistamiseks kasutatud koostisosa või koostisosade kogused massiühikutes. Ehk teisiti, kui tegemist on keedusalaamide või täissuitsuvorstidega, mida protsessi käigus kuivatatakse, et saavutada tugevat konsistentsi, siis lihasisaldused valmistootes tõusevadki üle 100g.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles