HIV vaktsiin peitub geeniteraapias?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia
HIV-vaktsiini leidmine pole olnud sugugi paljutõotav - inimese immuunsüsteem pole lihtsalt piisavalt nutikas, et pidevalt muutuvat viirust üle trumbata. Pennsylvania ülikooli teadlased pakuvad aga välja lahendust, kus immuunsüsteem jäetakse kõrvale ja keskendutakse hoopis geeniteraapiale.

Hiljutises uuringus õnnestus Pennsylvania ülikooli professoril Philip Johnsonil ja tema kolleegidel ahve kaitsta HIV-le lähedase SI-viiruse eest sisestades nende lihastesse geenid, mis toodavad SIV antikehasid, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Johnsoni sõnul on nii SIV kui ka HIV puhul viiruse pinnavalkude muutumise kiirus niivõrd suur, et immuunsüsteemi poolt välja töötatud antikehad muutuvad kiirelt kasutuks.

«Ma sain umbes kümme aastat tagasi aru, et traditsioonilised lähenemised ei tööta,» ütles ta. «Kõik edukad vaktsiinid jäljendavad keha loomulikku immuunvastust, kuid see lihtsalt ei tööta HIVsse nakatunud inimeste puhul. HIV suudab ennast liiga hästi immuunsüsteemi eest peita.»

Johnsoni töö tulemused on Suurbritannia Cardiffi ülikooli teadlase Andrew Sewelli hinnangul väga julgustavad. «Ma pole kunagi varem näinud meetodit, mis nii hästi töötaks,» ütles ta.

Johnson lisas, et kuigi ahvidele sobis meetod hästi, tuleb veel kontrollida, kas see on tõhus ka inimeste puhul.  Seni on nad laboris leidnud neli antikeha, mis katseklaasis HIV vastu samuti hästi töötavad.

Johnson loodab peagi saada luba kliiniliste katsetuste alustamiseks ning on tehnoloogia rakendamise suhtes optimistlik. Kui katsed osutuvad edukaks, võib olla tegemist taskukohase võimalusega inimesi HIV eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles