Miks lähevad prilliklaasid sageli rasvaseks?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige lihtsam on määrdunud prille puhastada leige veega.
Kõige lihtsam on määrdunud prille puhastada leige veega. Foto: Mihkel Maripuu

Isegi päev läbi kontoris tööl olles tekivad prilliklaasidele rasvased plekid, millest ei saa niisama lihtsalt lahti. Kuigi prillipoes on olemas ka spetsiaalne survepesumasin, tuleb enamikul prillikandjatel läbi ajada lihtsamate nippidega, et nägemine ei hägustuks.

«Prillid lähevad n-ö rasvaseks, sest meie elukeskkond on üsna saastunud. Igapäevase kasutamise käigus puutuvad prillid kokku nii käte, juuste kui ka näonahaga ja isegi kui prille mitte puutuda, ladestub nendele sama mustus kui igale poole mujale,» selgitas Eagel Visioni ostudirektor Marta Port.

Tema soovitab prille puhastada leige voolava vee all, sest nii uhutakse ära abrasiivsed osakesed, mida palja silmaga ei märka. Seejärel aga tuleks klaasid kuivatada kas mikrofiiberlapi või puhta pehme paberiga. «Puhastamisel võib kasutada lahjendatud nõudepesuvahendit, kuid pikaajalisel kasutamisel võib see siiski tänapäevastele peegeldusvastastele katetele kahjustavat mõju avaldada,» rääkis Port.

Tallinna Optikas töötav Epp Klingberg soovitab rasvaseks läinud prille puhastada spetsiaalselt selleks ette nähtud vedelikuga ning majapidamispaberiga. «See on ilmselgelt parim viis klaasid puhtaks saada,» on ta veendunud. Klingbergi sõnul puhastavad paljud vanemad inimesed prille jooksva vee all hambaharjaga nühkides ning ka see on täiesti kohane.

«Meil poes on kohapeal selline vahva n-ö survepesumasin, kuhu sisse me paneme prillid ja see vaikselt suristab kõik väiksemadki vahed puhtaks,» rääkis Klingberg.

Tartu Raeoptika juhataja Mart Sepa kinnitusel on prillide puhastamiseks palju igasuguseid vahendeid, kuid seda, et prillid pärast puhastamist üldse enam rasvaseks ei lähe, ei suuda kindlustada neist ükski.

Sepp soovitab valida rasva- ning higihülgavate pindadega prilliklaasid, kuna sellised klaasid püsivad kauem puhtad ja neid on ka lihtsam puhastada. Prillide puhastamiseks tasub kasutada mikrokiust prillipuhastuslappi, kuna see on antistaatilise toimega ega lase tolmul prilliklaasile kinnituda.«Alati teha märgpuhastust, see tähendab mitte hõõruda prilliklaase kuiva lapi või paberiga, ning pärast puhastusvahendi kasutamist loputada prilliklaasid voolava vee all,» jagas Sepp näpunäiteid.

Pärast loputamist võib prilliklaasid kuivatada pehme puhta paberiga ning poleerida lõpuks puhta mikrokiust lapiga.

«Mis puudutab igasuguseid puhastusaineid, nagu Fairy jne, siis nende kasutamisel tuleb veenduda, et tegemist on aluseliste, mitte aga happeliste vahenditega,» pani ta prilliomanikele südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles