Enamik poes müüdavatest toiduainetest pärineb Eesti tootjatelt

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv.
Toidukorv. Foto: Peeter Langovits

Enamik kaubandusettevõtetes müüdavatest toiduainetest pärineb Eesti tootjatelt, madalam on eestimaise toidu osakaal toiduõli, puu- ja köögivilja ning kalatoodete osas.

Poelettidel on eestimaise piima osakaal 87 protsenti ja lihatoodete osakaal 72 protsenti ning 71 protsenti mittealkohoolsetest jookidest ja 68 protsent tangainetest on kodumaised.

Eestimaiste puu- ja köögiviljade ning kalatoodete osakaal letil on aga 46-47 protsenti. Poes müüdavast toiduõlist on 43 protsenti kodumaine.

Suuremas osas toodetakse toiduaineid ja mittealkohoolseid jooke toodetakse kodumaiseks tarbimiseks. Ekspordi osakaal on sõltuvalt tooteliigist 31-49 protsenti, toiduõlide puhul 65 protsenti, selgus põllumajandusministeeriumi tellitud uuringust.

Enamus Eestis toodetavatest toiduainetest müüakse keskmiste osakaalude järgi Põhja-Eestis, teiste piirkondade osakaalud jaotuvad vastavalt piirkonna suurusele Lõuna-, Kirde-, Lääne- ja Kesk-Eesti vahel.

Eesti Uuringukeskuse korraldatud uuringule vastanud ettevõtete päevane toiduainete tootmismaht on ligikaudu kaks korda suurem päevasest minimaalsest toiduainete vajadusest, kuid samas suurusjärgus tavapäraste jaemüügikogustega.

Vastanud ettevõtete päevane pakendatud mittealkohoolsete jookide tootmise kogus moodustab ligi 17 protsenti ja jaemüügikogus ligi üheksa protsenti kogu Eesti elanike veevajadusest.

Uuringu tellis põllumajandusministeerium ning selles osales 400 ettevõtet, neist 240 toiduainete ja mittealkohoolsete jookide tootjad ja 160 kaubandusettevõtted.

Ettevõtteid küsitleti eelmise aasta detsembri algusest kuni tänavu veebruari keskpaigani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles