Karastusjoogid võivad tõsta diabeediriski viiendiku võrra

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karastusjoogi Coca-Cola pudelid.
Karastusjoogi Coca-Cola pudelid. Foto: AFP / Scanpix

Euroopas tehtud uuringu järgi tõstab ka ühe magustatud karastusjoogi tarbimine päevas diabeediriski rohkem kui viiendiku võrra.
 

Teadlased analüüsisid andmeid 350 000 inimeselt kaheksast Euroopa riigist ja leidsid, et iga 340 milliliitrit magustatud joogi tarbimist suurendab diabeediriski 22 protsendi võrra kui võrrelda andmeid nendega, kes tarbivad karastusjooke vähem kui pool liitrit kuus, kirjutab Reuters.

«Arvestades suurenenud magusate jookide tarbimist Euroopas, tuleks elanikkonnale anda selge sõnum nende ebatervislike mõjude kohta,» kommenteeris uuringumeeskonda juhtinud Londoni Imperial kolledži teadlane Dora Romaguera.

Järeldused on sarnased varasemate USA teadusuuringute tulemustega, mis on näidanud, et suhkruga magustatud joogid on tugevalt seotud suurema kehakaaluga ja haigustega nagu teise tüübi diabeet.

Teise tüübi diabeet on krooniline haigus, mida iseloomustab insuliini resistentsus. See mõjutab WHO andmetel maailmas 310 miljonit inimest.

Oma uuringus soovis Romaguera ja tema meeskond välja selgitada, kas seos magusate jookide ja diabeediriski vahel on olemas ka Euroopas. Uuringurühm küsitles kokku 350 000 inimese käest Suurbritannias, Saksamaal, Taanis, Itaalias, Hispaanias, Rootsis, Prantsusmaal ja Hollandis nende toitumisharjumuste kohta, sealhulgas seda, kui palju kunstlikult magustatud jooke nad iga päev tarbivad.

Väljaandes Diabetologia avaldatud tulemustes kinnitasid teadlased, et nende uuring kinnitab asjaolu, et magustatud jookide joomine suurendab Euroopas täiskasvanutel diabeediriski. Puuviljamahla tarbimine ei olnud seotud diabeedi esinemissagedusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles