HIV levib Euroopas üle riigipiiride turistide süül

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil rand Hispaanias.
Pildil rand Hispaanias. Foto: Caro / Scanpix
Teadlased süüdistavad turiste HIV levitamises üle riigipiiride. Kõige enam viivad viirust kodumaale ja mujale kaasa Kreekas, Portugalis, Serbias ja Hispaanias käinud reisisellid.

Ateena Ülikooli teadlase Dimitrios Paraskevise juhitud töörühm kaardistas HIV leviku 17 Euroopa riigis ja leidis, et tuntud turismisihtkohtadest lahkuvad paljud väliskülalised HI-viirusega, vahendas BBC.

Viiruse eksportriikidena paistsid uuringus silma Kreeka, Portugal, Serbia ja Hispaania. Suuremate importijatena aga Austria, Belgia, Taani, Saksamaa ja Luxembourg. Riigid, kes kuulusid nii HIV eksportijate kui ka importijate kategooriasse olid Iisrael, Norra, Holland, Rootsi, Šveits ja Suurbritannia.

«Viirused liiguvad ringi koos reisijatega – seega ei ole piisav, et riigid suunavad oma terviseprogrammid vaid kohalikule elanikkonnale, ennetustööd tuleb teha ka migrantide ja  reisisellide-turistise seas – need grupid on olulisteks HIV levitajateks ja nakatujateks,» lausus Paraskevis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles