Vene köögitarvikud koguvad taas populaarsust

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Internetifoorumites jagavad hobikokad näpunäiteid, kust tänapäeval leida nn Vene vahvliraudu või pähkliküpsise vorme, mis riigikorra vahetudes paljudes peredes minema visati. Kui uskuda mitmes Eesti linnas selliseid asju müüvat Martin Laest, siis tasub selliste köögitarvikute müük end ära.

«Väga hästi ostetakse pelmeenivorme, hakklihamasinaid, malmist ahjupotte,» räägib Tartu turul asuva «Tuhat vajalikku asja» omanik Martin Laes. Kui praegu on menukauba seas kõigile teada ja tuntud primitiivne konserviavaja ja vahulusikas, siis mõne aja eest oli seal müügihitiks hoopis keraamilised  ahjupotid. Poemüüja sõnul hindab osa ostjaid nn Vene kraami kvaliteeti ja teised on lihtsalt harjunud neid kasutama.

Väikse kioski riiulil seisavad kõrvuti väljanägemiselt ühtemoodi inetud hakklihamasinad, kuid Laesi sõnul on neil ometigi suur vahe sees. Üks neist on toodetud Ukrainas ja teine Hiinas ning seda olevat ka masinaid kätte võttes kohe aru saada – endises liiduvabariigis tehtu kaalub märksa enam. Isegi pudrunuia puhul on kaaluvahe tajutav. «Selline asi lihtsalt kestab kauem,» põhjendab Laes, miks ostjad just Venemaal, Valgevenes või Ukrainas tehtud köögitarvikuid Hiinas, aga ka Poolas tehtutele eelistavad.  

Kui veel mõne aja eest sai sellest poest osta ka nn vanakooli vahvlimasinaid, mida paljud tikutulega taga ajavad, siis praegu neid enam müügil ei ole. «Tehas, kust me neid seni tõime, enam ei tööta ja nüüd otsime uut. Aga ei ole seni leidnud,» tõdes Laes.

Mitme kokaraamatu autor Sille Varblase sõnul pole tal küll isiklikku eelistust, et köögitarvik peab olema just Venemaa toode. «Ega ma seda ka ei tea, kas need asjad on tehtud Venemaal või Poolas või kuskil mujal, aga kuna näiteks pähklivorm ja vahvliküpsetaja on Vene ajast teada head asjad, siis seetõttu ma olen neid ilmselt nii nimetanud,» rääkis ta. Kui üks tema blogi lugejatest soovis teada, kust on pärit pelmeenivorm, siis soovitas Varblane seda otsima minna just «Tuhat vajalikku asja» poodi. «Ma arvasin selle olevat Vene poe, aga ma ei tea. Nii et mingit kindlat Vene asjade eelistust küll ei ole,» kinnitas ta.

Nostalgia müüb ka mujal

Tegelikult on praegu ka mujal 1970ndatest, 1980ndatest pärit köögitarvikud taas populaarseks muutunud. Breville'i võileivagrill, Swani teekeetja, Sodastreami sifoonpudel, serveerimislaud, kiirkeedupott  on taas populaarsed ja seda tänu tuntud kokkadele Lorraine Pascale'ile ja Jamie Oliverile, kirjutab Guardiani toidublogi. Jamie Oliver näitas Jonathan Rossi telešõus, kuidas sifoonpudeli abil valgest veinist vahuveini teha. Sodastreami mulliveeaparaatide läbimüük kasvas nädalaga 85 protsenti.

 1903. aastal Guy Gilbery leiutatud sifoonpudel oli 70ndatel väga populaarne, kuni huvi selle vastu kadus. Jaemüügi hiid John Lewis on näinud mitmeid üllatuslikke müügikasve, näiteks kasvas aasta jooksul aurutite müük 136 protsenti, serveerimislaudade oma 114 ja teekeetjate oma 104 protsenti.

«See on nostalgia,» rääkis John Lewise elektritarvikute ostujuht William Cummings. «Neil on nüüd moodne tehnoloogia ja moodne disain, mis teeb nende kasutamise mugavaks ja nad näevad kodus moodsad välja,» selgitas ta.

Taassündi elab läbi ka tavaline klassikaline alusel mikser. Kenwoodi Chef loodi 1950ndatel, kuid saavutas oma populaarsuse 1970ndatel ja nüüd kerkivad tema müüginumbrid taas. «Oleme näinud alusel mikserite läbimüügi hiiglaslikku kasvu – 100 protsenti igal aastal,» rääkis House of Fraseri ostujuht Charles Dhillon. Tema hinnangul on nn retroköögitarvikute läbimüük kasvanud tänu teles olevatele kokandussaadetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles