Suur õunatest: vali endale lemmik õunasort!

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe toimetus proovis järgi, kuidas mekivad kevadised õunad, mis Eesti poelettidele saabuvad enamasti kaugelt. Õunad tõi toimetusse Maxima.

Tellisaare

Fakte õunasordist: Õunad on tugeva struktuuriga ning sobivad ka mahlateoks. Aretanud Jaan Tellisaar Viljandimaal Pilistveres 1920. aastail.

Toimetuse tähelepanekud: väga hea aroom; lõhnab paremini kui maitseb; kuiv; jahune; masendavalt hapu, veidi toore maitsega; metalne ja imelik järelmaitse; pole nagu õige Tellisaare; üle paari ampsu ei jaksa sellist nosida.

Elize

Fakte õunasordist: Hapuka ja äkilise maitsega õun. Koor on punane kollakasrohelise varjundiga.

Toimetuse tähelepanekud: issand kui kibe; parajalt magus ja hapu; hea hapu järelmaitse jääb; mahlane; soovitan – hea järelmaitse; kõva.

Braeburn

Fakte õunasordist: Üheaegselt nii magusad kui hapud, sobivad hästi küpsetamiseks.

Toimetuse tähelepanekud: jahune; hästi magus; meenutab mingi teise puuvilja maitset; igav; mahlane; magus ja hapu tasakaalus.

Granny Smith

Fakte õunasordist: Austraalias aretatud ja maailma üks tuntumaid õunasorte.

Toimetuse tähelepanekud: ilusat värvi; hapu, igav ja liiga hapu; mõnusalt hapu ja meenutab rabarberit; tihke; koor liiga kõva; üpris hea.

Winesap

Fakte õunasordist: Üks üsna eakas Ameerikas aretatud õunasort, mille juured ulatuvad 18 sajandisse. Sobib värskelt söömiseks ja ka mahlaks.

Toimetuse tähelepanekud: nii magus; viinamarja maitsega; igav õun; liiga paksu koorega; söödav; tavaline õun; jahune – ei meeldi; enam-vähem.

Red Chief

Fakte õunasordist: Pikerguse kujuga punane õunasort, mis on krõmpsuv, mahlane ja magusa maitsenüansiga.

Toimetuse tähelepanekud: vaha maitsega; erilist maitset polegi; kui külmkapp on tühi ja seal on vaid see õun, siis võib selle ära süüa küll; magus õun; paksu koorega; pestitsiidid on kohe tunda koores, väga ebameeldiv; ilus, aga lahja maitsega; mahlane; koorest pole võimalik läbi närida.

Golden

Fakte õunasordist: Krõbeda ja magusa maitsega. Sobivad nii värskena söömiseks kui magustoidu valmistamiseks.

Toimetuse tähelepanekud: magus; mahlane; väga-väga-väga magus; maitseb nagu pirn; aroomirikas, aga võib-olla liiga magus; vesine; vähe maitset, aga magusapoolne; maitsev; rohelise kohta hea tegelikult; vale maitsega – Prisma Goldenil on hoopis teine maitse; rohelise kohta väga magus.

Royal Gala

Fakte õunasordist: Uus-Meremaal aretatud õunasort on populaarne tänu oma kargelt magusale maitsele ja aromaatsele lõhnale.

Toimetuse tähelepanekud: maitsetu; kehv õun – Uus-Meremaalt eeldaks rohkem maitsevärve; imelik; igav; vesine; vanasti keedeti sellistest õuntest moosi.

Junami

Fakte õunasordist: Junami õunad on punased ja ilusad ümmargused. Eriliselt karge õunasort.

Toimetuse tähelepanekud: näeb ilus välja, mahlakust on, aga tahaks tugevamat maitset; liiga magus; hapu; hapukas – sidruni moodi; jõuline mekk, aga hapuvõitu; maitse täitsa hea; veidi hapukas; liiga kõva; mahlane.

Gala

Fakte õunasordist: Gala õunad on väikesed ja värvuselt tihtipeale punased. Peavad üsna hästi vastu ning on maitselt magusad.

Toimetuse tähelepanekud: seenemaitseline; eriti magus; kergelt magus; nätske koor; läila; maitsetu; väga kõva; huvitava maitsega; iseloomutu; natuke svammi moodi.

Jonagored

Fakte õunasordist: Siinamil üsna tuntud ja edukaks osutunud koonusekujuline punapõskne suur õun. Väga mahlane ja magus-hapu.

Toimetuse tähelepanekud: igav; hapu; mahlane; parajalt hapukas, magus; vesine; maasikamaitseline, isikupäratu.

Fuij

Fakte õunasordist: Aretatud 1930ndate lõpus Jaapanis ning oma nime saanud Fujisaki linnakese järgi. Krõmps ja magusamaitseline.

Toimetuse tähelepanekud: mõõdukalt magus; liiga magus; väga mahlakas, võiks olla rohkem hapukamat mekki; mahlane, kuid lääge; liiga läila; võiks olla rohkem õuna maitsega; mahe; maitsetu.

Champion

Fakte õunasordist: Poolas aretatud õunasort on krõmpsuva kollakas-punase viljaga. Magus ja mahlane õun.

Toimetuse tähelepanekud: väga mõnusa magusa maitsega; väga-väga hea; natuke hapukas; ei paku pinget; vesine; martsipanimaitseline; mõnusalt hapu.

Pink Lady

Toimetuse tähelepanekud: mittemidagiütlev; kurgimaitseline; rabarberimaitseline, hapukas; veidra kõrvalmaitsega; naljaka maitsega, mahlakas; liiga kõva; huvitava järelmaitsega; paksu koorega; nõnda magus nagu hakkaks mädanema.

Gloster

Fakte õunasordist: Tuntud kui «magustoiduõun», ent peidab oma puna-roheka kesta sees ka mõõdukalt hapusust.

Toimetuse tähelepanekud: väga magus; hapukas; mahlane; ilusa välimusega; normaalse suurusega üheks söömiskorraks; hea järelmaitsega; liiga kõva.

Morgenduft

Fakte õunasordist: Suursuguse nimega õunad on kreemjas-valge sisu ja kompaktse ning magushapu viljalihaga.

Toimetuse tähelepanekud: ei maitse; arusaamatu maitsega; vesine; tavaline; keskmiselt hapukas; imelik; kuiv; mõrudalt hapu; jahune ja maitsetu; paks koor.

Mutsu

Fakte õunasordist: Jaapanis aretatud õunasort, mis maitselt mesimagus. Mutsu on üks neist õunasortidest, mida sobib kasutada väga mitmel viisil – süüa niisama või küpsetistes.

Toimetuse tähelepanekud: magus-hapu; lõbus õun; krõmps; tsuti liiga hapu; polegi nagu maitset; liiga kõva; kuiv; liiga paksu koorega; veidi kehva järelmaitsega; selle eest küll ei maksaks; nagu umbrohi; õunasordi nime eest plusspunktid; liiga tuim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles