Kuidas valida lapsele esimest ratast?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikendatava raamiga kolmerattaline ratas.
Pikendatava raamiga kolmerattaline ratas. Foto: Peeter Langovits

Kui lapse jalg juba kindlalt tatsub ning tegutsemislusti tõttu on kärus istumine selge piin, on õige aeg osta lapsele esimene ratas. Kas valida kolmerattaline, tõuke- või jooksuratas, on iga pere enda otsustada.

«Lapsele esimest ratast ostes on põhimõtteliselt kolm valikut: kas kolmerattaline, kolme rattaga tõukeratas või jooksuratas,» rääkis Benspordi poe müüja Kai. Kui varasematel aastatel ostsid vanemad lastele rohkem kolmerattalisi, siis nüüd on huvi nende vastu vähenenud. «Eks valik ole tänapäeval ka suurem,» viitas müüja tõigale, et jooksu- ja tõukerattad jõudsid Eesti poodidesse kolmerattalistest märksa hiljem.

Mõmmibeebi lastepoes on müügil ka neljarattaline jooksuratas, mis sobib lapsele, kes ise veel ei käi. «See arendab lapse jalgade motoorikat, aga teiseks eluaastaks on ta kindlasti sellest tüdinenud,» rääkis poejuhataja Tiiu Laur. Tema sõnul näitab nende poe kogemus, et teadlikud lapsevanemad ostavad esimesena jooksuratta, sest see arendab väga hästi lapse tasakaalutunnetust. Jooksurattaga sõitvad lapsed ei vaja tavalise rattaga sõitma õppides enam abirattaid, sest nende tasakaal on juba nii hea.

Kuigi tõukerattaid on nii plastmassist, puust kui ka metallist, soovitas Benspordi juhataja Olavi Benström osta kaalu poolest kergem variant. «Lapsele on see mugavam, kui on vaja näiteks maast üles tõsta või kas või paar trepiastest üles viia,» selgitas ta.

Samas ei sobi jooksuratas Tiiu Lauri sõnul lapsele, kes alles oma esimest sünnipäeva tähistas. «Kuigi lapsed on väga erinevad, sobib see ikka pigem alates teisest eluaastast,» arvas Laur. Nii väikestele lastele tasuks osta kolmerattaline, mida vanem saab tagant lükata. «Eks see esialgu ole pigem käru asendaja. Mõnel mudelil näiteks saab pedaalid välja lülitada ja kasutadagi alguses ainult käruna.»

Kui uskuda rattategijate soovitust, siis peaks kolmerattaline sobima kuni nelja-aastastele. «Aga no selleks ajaks on kindlasti jõutud juba pedaalidega ratas osta,» arvas Laur.

Benspordi poes on müügil näiteks mudel, mille raami saab pikendada. «Nii saab ratast vast aasta kauem kasutada,» rääkis müüja Kai. Ka on osal mudelitel võimalus esiratas lukustada. «Siis on kindel, et laps sõidab otse ega kaldu rajalt kõrvale,» selgitas müüja selle võimaluse kasulikkust.

Selles, kui hästi laps kolmerattalisel sõitmisega ise toime tuleb, on müüjad eri meelt. Mõmmibeebi lastepoe juhataja Tiiu Laur kinnitab, et tema laps sai sellisel rattal sõitmisega väga hästi hakkama. Benspordi müüja Kai aga arvas, et kuna seesuguse rattaga sõites ei ole lapse jalad otse keha all, nagu tavalisel jalgrattal, vaid ees, siis on väntamine lapse jaoks raske.

«Meie poe kogemus näitab, et kes on kolmerattalise ostnud, tuleb ka jooksuratta järele,» tõdes Mõmmibeebi lastepoe juhataja.

Lapse tasakaalu arendamiseks sobib Benspordi poe müüja Kai kinnitusel ka kolme rattaga tõukeratas. «Selline ratas seisab ise püsti, aga hoogu andes peab laps ikka tasakaalu hoidma,» selgitas ta. Tõukerattaid on müügil kahte varianti, ühtedel on kaks ratast ees ja teistel taga.

Erinevad tähistused

Viimase variandi puhul on oht, et lapse jalg läheb hoogu andes vastu tagumisi rattaid. «See sõltub raami disainist, pikema raami puhul seda ohtu pole,» kinnitas Mõmmibeebi lastepoe juhataja.

Kui kolmerattaline tõukeratas tundub «titekas», siis tasuks kaaluda klassikalise tõukeratta ostmist. «Laialt levinud pisikeste ratastega tõukekas tahab sõitjalt suuremat osavust ja paremaid teeolusid. Suuremate ratastega saab väga hästi ka maastikku sõita,» rääkis Laur. Tema soovitas lastele osta suuremate ratastega tõukeratas.

Tootjad tähistavad lasterattaid erinevalt, mõni on esile toonud lapse pikkuse, teine kaalu, kolmas hoopis vanuse. «Ratast ostes ei tuleks lähtuda mitte niivõrd tootja soovitusest, vaid konkreetsest lapsest,» rõhutas Benspordi juht Olavi Benström. Vaid jooksuratast valides tuleks teada lapse jala sisekülje pikkust, et valida sobiva suurusega ratas.

Seetõttu soovitab Benström enne ratta ostmist koos lapsega poodi tulla ja neid proovida. «Neid juhtumeid on küll, kui pere tuleb enne sünnipäeva poodi ja laps hakkab lahkudes kisama, sest talle ratast ei ostetudki,» rääkis mees. Ka paneb ta vanematele südamele, et need ratast ostes arvestaks ka lapse valikuga. «Mõnikord on ema juba ette ära otsustanud, et just selle ratta ta ostab, aga kui laps pannakse prooviks ratta peale, siis hakkab ta nutma, kuna kardab,» rääkis poejuht.

Mõmmibeebi lastepoe juhataja Tiiu Laur soovitab lisaks esimesele rattale osta lapsele kindlasti ka esimene kiiver, sest juba jooksurattaga suudavad lapsed liikuda uskumatult kiiresti. «Kiiver kaitseb vaid siis, kui see peas on,» tõdes Laur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles