Taaskasutus lennufirmades – istmetest saavad kotid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukiistmed.
Lennukiistmed. Foto: AFP / Scanpix

Mitmed lennufirmad on hakanud teiste tööstuste eeskujul tegelema loomingulise taaskasutusega: vanadest esemetest saavad kotid, jalatsid, vaibad ja ühel juhul isegi pulmakleit.

Lennuk tekitab töötades hämmastavalt palju jäätmeid – toit, kütus ja tonnideviisi kasutatud vormirõivaid, põranda- ning istmekatteid jms, kirjutab CNN.

Reisijad ei tea tihti, et lennukites on paljudel esemetel kindel säilivusaeg. Näiteks vajavad päästevestid iga kuue aasta tagant väljavahetamist. Isegi istmetel on aegumiskuupäev.

«Pärast nii mitmeid puhastuskordi kaotavad istmed FAA reeglite järgi oma tulekindla katte ja nad ei tohi enam lennukis olla,» selgitas Delta Arilinesiga koostööd tegev disainer Matt Mahler firmast Tierra Ideas. Mahler on Delta Airlinesi vanadest istmekatetest ja kardinariietest teinud näiteks käe- ja rahakotte.

Mitte miski ei tekita nii palju rämpsu kui lennufirma logo muutus või kahe firma ühinemine. Kõik vana embleemiga esemed tuleb ju ära visata, et uutele ruumi teha.

Lennufirma KLM vahetas 18 kuud tagasi välja kogu teenindava personali vormirõivad. Nad otsustasid kasutatud kanga anda loodussõbralikule vaibatootjale Desso Aviation, kes muutis rõivad biolaguneval viisil vaipadeks.

Vaibad asetati maha aga KLMi Boeing 747-400 äriklassi salongis käesoleva aasta juunis.

Vaata fotosid seni valminud toodetest siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles