Politsei: internetist ostmisel säilitage meilivahetus, MSN-vestlused ja SMSid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetist ostmisel tuleb olla väga tähelepanelik.
Internetist ostmisel tuleb olla väga tähelepanelik. Foto: SCANPIX

Ajendatult eilsest artiklist «Piltuudis: petis müüs nutitelefoni pähe puuklotse» palus Tarbija24 politsei- ja piirivalveametil jagada nõuandeid, kuidas internetis ja käest-kätte kaubelda petta saamata.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kristi Kaisi sõnul peaks ostu-müügi-vahetuste puhul ostja ja müüja veenduma enne raha üleandmist või -kandmist kauba õigsuses ja vastavuses lubatule.

«Kindlasti ei tohi kaotada valvsust, eriti kui pakutakse midagi, mis on tavaliselt väga kallis, võileiva hinna eest,» märkis Kais, kelle sõnul on sellised tehingud väga riskantsed, sest kaubal puudub garantii ja muud boonused, mis tavapäraselt uue toote ostmisega poest kaasnevad.

Taoliste juhtumitega nagu nutitelefoni pähe puuklotside müümine, ei ole Kaisi sõnul rohkem nende poolde pöördutud. Küll aga on palju probleeme internetikelmidega, kes ostuportaalide ja veebikeskkondade kaudu inimestelt raha välja petavad, jättes soovitud kauba aga raha maksjale saatmata. «On ka selliseid juhtumeid, kus käest-kätte müüakse odavaid tööriistu kallite pähe,» rääkis Kais.

Soovitused, kuidas ohutult kaubelda

  • Enne internetiportaalis avaldatud kuulutuse kaudu ostmist tutvuge seal kehtivate tehingute ja rahaliste arvelduste tegemise tingimustega.
  • Võimalusel kasutage raha deposiitarvele maksmist.
  • Lugege läbi müüjale/pakkujale antud portaalis teiste kasutajate antud hinnangud.
  • Niiöelda guugeldage kõiki müüja/pakkuja teadaolevaid andmeid.
  • Säilitage temaga peetud meilivahetus, MSN-vestlused, saadetud ja saadud SMSid.
  • Ärge kartke müüjale/pakkujale teatada, et maksate talle raha siis, kui kaup/teenus on käes.
  • Tähitult, kullerteenust kasutades või postipakiautomaatide kaudu pakkide saatmine on jälgitav ja hiljem tuvastatav, sellised teenused on tagatiseks ka kauba saatjale, kuna välistatud pole võimalus, et müüja saadab kauba välja, kuid ostja jätab talle tasumata.
  • Ärge lubage kellelgi kasutada oma pangakontot raha ülekandmiseks.
  • Kui kahtlustate, et olete langenud pettuse ohvriks, koguge kokku kõik olemasolev materjal müüja/ostja kohta (müügikuulutus, maksekorraldus, müüjaga peetud kirjavahetus) ning pöörduge politseisse.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles