Tulevikuvisioon: mööblita eluase

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ninna Olsen
Taani arhitekti Ninna Olseni visiooni järgi elavad inimesed suurlinnades varsti mööblita ühetoalistes korterites, kus kõik eluks vajalik on integreeritud seintesse.

Olsen on valmis saanud elamuprojektiga «Future living». See kujutab väikest (20- või 33-ruutmeetrist) ühetoalist korterit, kus on esik, köök, duširuum, tualett, voodi, hoiuruum ja digitaalne sein. Esialgu näib korter aga täiesti tühi – kogu mööbel ja tehnika on integreeritud seintesse.

Arhitekti hinnangul võiks sarnased korterid tõelisuseks saada 10-20 aasta pärast, mil linnad on veelgi suuremaks kasvanud ja ruumi inimeste jaoks üsna vähe. Siiski ei kujuta Olsen oma tulevikukorterisse elama perekondi. See on suunatud pigem inimesele, kes reisib ja kolib tihti, või siis üliõpilasele, paarikesele.

Põneva lahenduse on Olsen välja mõelnud külmkapile. Nagu muugi tehnika, on ka see ehitatud seina sisse. Eriliseks teeb kapi võimalus seda ka korterist väljaspoolt avada. Nii saab kuller toidu kappi pista ka ilma, et omanik kodus oleks.

Teine märkimisväärene lahendus on digitaalne sein, mis kõlbab internetis surfamiseks, filmide vaatamiseks ja muuks taoliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles