Lugeja küsib: kas KÜ saab vastu minu tahtmist rõdu kinni ehitada?

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Lasnamäe elanikud on oma rõdud ise kinni ehitanud ning tulemus pole just kõige kaunim.
Paljud Lasnamäe elanikud on oma rõdud ise kinni ehitanud ning tulemus pole just kõige kaunim. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

«Korteriühistu üldkoosolekul võeti vastu otsus kortermaja täielikuks renoveerimiseks (soojustus, torustik jne). Olen mõttega täielikult päri ja pooldan. Mure tuleb aga sellest, et majas on pooltel lodžad ja pooltel mitte (osal kinni ehitatud ja osal mitte).. Kuna soetasin endale kindla eesmärgiga rõduga korteri, siis tahan, et lodža jääks. KÜ aga kirjutab, et lodžad ehitatakse kinni, kusjuures veel kolmekordse klaasiga plastaknaga. Minul aga on kõik aknad väga kallid puidust pakett-aknad,» kirjutab lugeja.

«Kas korteriühistul on õigus minu lodža kinni ehitada, kui ma selleks nõusolekut ei anna? Kas nad saavad siis korteri üldmulje sellega ära rikkuda, et kõik aknad on korteril ees väga korralikud, aga lodžale pannakse ette plastaken? Seda ka veel kolme klaasiga, kuigi kõik ülejäänud aknad on kahe klaasiga. Olen rõdu endale täielikult välja ehitanud (põrandad/seinad, kuid peale kinniehitamist oleks tegu laias laastus sahvriga, millega mul pole midagi peale hakata. Ühtlasi vaataksin ma köögist läbi kahe klaasi õue - praegune aken ning uus rõdule ette paigaldatav aken. Millised õigused on minul seda asja mõjutada?» küsib murelik korteriomanik.

Vastab jurist  Andry Krass Kvatro Kinnisvarahaldusest.

Hoone välisilme muutmiseks ja rõdude kinniehitamiseks on vajalik sõlmida korteriomanike kokkulepe.

Olukorrale, kus Teie majas tegutsev korteriühistu kavandab ilma korteriomanike kokkulepet omamata ebaseaduslikke ehitustöid, on Teil võimalik reageerida kahel moel:
1. taotleda kohtult korteriühistu otsuste tühisuse tunnistamist;
2. keelduda ebaseaduslike ehitustööde eest nõutavate maksete tasumisest.

Ise soovitan esimest varianti, sest see on seotud väiksemate kuludega ning ka ilmselt vähem närvesööv, kuna korteriühistu ei ole jõudnud kohustuste võtmisega end «nurka mängida».

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles