Millistel tingimustel võib koduaias lõket teha?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ole lõket tehes ettevaatlik.
Ole lõket tehes ettevaatlik. Foto: Toomas Tatar

Koduaias lõkke tegemiseks peab järgima siseministri määruseid ja kohalike omavalitsuste kehtestatud reegleid.

Tartu linn on põletamist reguleerinud jäätmehoolduseeskirjaga, mis sätestab, et jäätmete põletamine on lubatud ainult asjakohast luba omavas ettevõttes. Küttekolletes võib loata põletada ainult immutamata ja värvimata puitu ning kiletamata vanapaberit. Seega, linnas lõkke tegemisel tuleb arvestada, et põletada ei tohi midagi, mis kvalifitseeruks jäätmetena (ka aiajäätmetena - märjad oksad, lehed, riisumispraht). Lõkke tegemist kuivade puudega linna eeskirjad ei reguleeri, need on reguleeritud kirjavahetuses toodud siseministri määrusega.

«Tallinna linna maal tuleb lõkke tegemiseks luba küsida keskkonnaametist. Eramaal lõkke tegemiseks luba ei ole vaja, aga järgima peab linna heakorra eeskirja ja ohutusnõudeid,» selgitas Tallinna keskkonnaameti keskkonnahoiu välisõhu peaspetsialisti Triin Ristmets.

Tallinna linna heakorra eeskirja järgi on keelatud põletada jäätmeid, ka aedade ja haljasalade hooldamisel tekkinud biolagunevad jäätmed nagu rohi, lehed ning kulu. Põletada võib oksi ja immutamata puitu.

Ohutuse tagamiseks tuleb lõkke tegemisel meeles pidada järgmist:

  • Tuld on lubatud teha ainult sellise tuule suuna korral, et suits ja muud heitmed ei häiriks piirkonna elanikke.
  • Enne lõkke tegemist on vajalik varuda käepärast esmased kustutusvahendid, nagu anum veega või tulekustuti.
  • Lõket võib teha selleks ettevalmistatud mittepõleval alusel või kuivanud taimestikust puhastatud mittesüttival pinnasel tuletöö üle järelvalvet teostava isiku juuresolekul.
  • Tule tegemise koht peab paiknema vähemalt kaheksa meetri kaugusel mistahes hoonest või põlevmaterjalide lahtisest hoiukohast ja tuleohtlikul ajal vähemalt kümne meetri kaugusel metsast.
  • Kui lõkkekoha läheduses on hoone, põlevmaterjali hoiukoht, mets, kuivanud taimestik või turbapinnas, millele võivad tule tegemisel sädemed langeda, siis ei tohi teha tuld kui tuule kiirus on üle 5,4 meetri sekundis. Infot tuule kiiruse kohta saab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi kodulehelt.
  • Pärast küttekolde välise tule tegemist tuleb põlemisjäägid hoolikalt kustutada veega ülevalamise või mulla või liivaga katmise teel.
  • Lubatud on põletada ainult oksi. Jäätmete, kulu ja puulehtede põletamine on keelatud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles