Suruvalt hea elu ehk masu plussid

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

««Nädal algab imehästi,» ütles mees, kes pidi esmaspäeval üles poodama.» See Astrid Lindgreni lause võib tänasel päeval mõlkuda väga paljude eestimaalaste meeltes.


Samas on võimalik end kohati kõri kinni pigistavas olukorras lohutada ka suurettevõtja Olari Taali tõdemusega, mille ta ütles välja hiljuti Õhtulehes: «Kui välja arvata 2006–2008, pole eesti rahvas kunagi nii hästi elanud kui praegu.» Postimees toob välja mitmed raske ajaga kaasnenud plussid. Mõelge kaasa ja pakkuge oma mõtteid  www.postimees.ee.



Liigelda on hea, sest teed ja tänavad on tühjemad. Olete kindlasti märganud, et näiteks Tallinnas sõidurada vahetades ei pea enam ebainimlikke sööste tegema, vaid võib rahulikult kaaluda, kas «tikkimisel» on üldse mõtet, kui valgusfoori taga niikuinii üksinda seisma jääte. Ehk on olukorra selline kirjeldus küll veidi liiast, aga ka maanteeameti kinnitusel on meie maanteedel võrreldes eelmise aastaga kuni seitse protsenti hõredam liiklus.



Postkast pole rämpsreklaamist umbes. Kui olete vähegi keskkonnasõbralik, saate juba ammu üüri-, elektri- või SAT-TV-arvete teateid meili teel või siis võetakse raha otsekorraldusega teie konto(de)lt. Postkasti tuli veel mõne aja eest avada pelgalt rämpsposti  väljaviskamiseks, et varastele ei jääks petlikku muljet – postkast paberit täis, järelikult pere pikemal välisreisil. Nüüd võib postkasti vaadata lootuses, et äkki on vanaema kirja saatnud.



Kui vähegi sääste kogutud, siis on ehitada või maja kallal kõpitseda varasemast tunduvalt odavam. Lisaks sellele jooksevad ehitusmehed ka väiksemate tööde peale tormi ja ehitusmaterjalide hinna-kvaliteedi suhe on palju inimlikum.



Näide elust enesest – maja voodrilauad, mis aasta tagasi ostetud, olid kohati üsna kõverad, oksaauke täis ja muidu kehvad, nii et neid pidi ikka korralikult sorteerima. Sel kevadel täpselt samast kohast saadud täpselt sama klassi lauad olid aga ideaalse kvaliteediga. Ehk siis: kaupade ja teenuste kvaliteedi paranemine.



Tühjusest haigutavad toidukohad ei löö enam nii rängalt rahakoti pihta. Juba mitmendat kuud võib leida toidukohti, kus terve joogikaart või siis mitmed praed on kaks-ühe-hinnaga. Leidub ka kohti, kus kogu toidu hind on iga päev nelja tunni jooksul 30 protsenti tavapärasest. Ja veel – kui Soome lama kohta räägiti, et see pani teenindajad naeratama, siis võib seda peagi ka Eestis loota.



Korteri üürimisel lai mängumaa. Praegu on õige aeg üle vaadata mõne aasta eest sõlmitud üürileping ning kaubelda omanikult välja soodsamad tingimused või üürida uus väga heas korras ja suurepärase asukohaga korter peaaegu poole odavamalt kui varem. Selgub, et ka maaklerid on inimesed ja nendega on võimalik vahendustasu osas kenasti kaubelda.



Kunstiõpilastel võimalus taas akte maalida. Ühe kunstiõpilase rõõmusõnum: «Käin juba kolmandat aastat Konrad Mägi nimelises vabaateljees maali õppimas. Meenuvad aastad 2007–2008, mil tegime iga päev natüürmorte. Viis korda nädalas, iga päev kolm tundi ainult morte! Kohutavalt kõrini sai – mitte üks modell ei tulnud poseerima! Ja nüüd sel õppeaastal ainult modelle teemegi! Iga jumala nädal on portree, büst, akt jne.»



Tiivad selga ja odavalt reisima! Raskel ajal on säästude olemasolu korral suurpärane võimalus oma mälupildi- ja emotsioonikollektsiooni täiendada. Reisifirmad teevad üsna palju soodsaid reisipakkumisi.



Riided selga südamerabandust saamata. Üks lihtne T-särk ei maksa enam 350 krooni, selle saab kätte poole odavamalt ehk rõivaste-jalatsite peale kulub vähem raha.



Raha jäägu perre! Ehk raskel ajal on väikestes kogukondades üle Eesti taas ausse tõusnud piima ja liha ostmine naabrinaise käest, ühe küla lapsed viiakse kooli ühe autoga, koos tehakse ära pakilised kevadtööd ja kuuri lauad ostetakse naabrimehelt. Suurepärane võimalus olla vajalik ja liita kogukonda.



Palgata sundpuhkus on päris mõnus. Suvine nädalane palgata sundpuhkus polegi kõige suurem karistus, kui mõelda sellele, et on aega talveks moosi- ja seenevarusid täiendada, keha ja vaimu puhata – pärast stressi ja haigusi ka loodetavasti vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles