Uus euromäärus võib muuta paljud põlissordid sisuliselt illegaalseks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seemnete valik aianduspoodides on lai.
Seemnete valik aianduspoodides on lai. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Euroopa Komisjon avaldab täna uue seemnemääruse (Plant Reproductive Material) eelnõu, mis jõustumisel toob kaasa olukorra, kus kontroll seemnekaubanduse üle läheb suurte agrotööstuskontsernide kätte ning tulevikus ei või enam müüa registrisse kandmata põlis- ja rahvaselektsioonisortide seemneid.

Määrus keelab muuhulgas seemnete müügi, mis pole kantud EL-i seemneregistrisse, kirjutab Õhtuleht. Paraku pole aga suurt osa põlis- või rahvaselektsioonisorte seemneregistrisse kantud, mistõttu muutub nende seemnete ja taimede müümine illegaalseks.

Registrisse pääsemiseks peavad sordid vastama paljudele kriteeriumitele, mis lähtuvad aga kaasaegsete hübriidsortide loogikast ning millele väga paljud rahvaselektsioonisordid ei vasta. Samuti tuleb registrisse pääsemiseks viia läbi kulukad katsed ning registris olemise eest tuleb maksta iga-aastast tasu.

Vanade põlissortide kaitsja ja propageerija, Häme rakenduskõrgkooli põllumajandus ja keskkonna võrgu-õppejõud ja MTÜ Maadjas juhatuse liige Annika Michelson ütles samuti, et paljusid Eesti või Soome vanu sorte polegi võimalik registreerida, kuna neil pole stabiilse sordi tunnused, mida uus seemnemäärus nõuab.

Michelsoni sõnul näeb seaduseelnõu ka ette, et edaspidi paljundatakse taimi ainult seemnetena, rakkudena või sügavkülmutatutena ja sellega hävitatakse väikeettevõtted ja mittetulundusühingud, kes tegelevad seemnekasvatusega vaba tolmlemise abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles