Kalev tõrjub lugejate varjatud hinnatõusu süüdistusi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi kommid.
Kalevi kommid. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Üleskutsele, milliste toodete puhul on sisu pidevalt kahanenud, kuid hind pole muutunud, laekus 119 lugejakommentaari. Kõige enam on täheldatud varjatud hinnatõusu Kalevi, Valio ja Tere toodete puhul. Kalev lükkas aga enamiku väiteid ümber ning Valio ja Tere ei ole enam kui kolme päeva jooksul Postimehe päringule vastanud.

Mitu lugejat tõi välja, et Kalevi 100-grammine šokolaad on aegade jooksul kahanenud kümne grammi võrra, kuid hind on jäänud samaks. Samuti olevat väiksemaks läinud kõik Kalevi kommid alates ajast, kui tulid uued pakendid. «See kehtib nii üksiku kommi kui ka paki sisu kohta üldiselt ning ka hind on tõusnud!» märkis Tarbija24 lugeja kommentaariumis.

Šokolaadide kahanemine puudutab näiteks küpsetajaid. «Varem oli lihtne – kui retsept nõudis 300 grammi šokolaadi, siis ostsidki kolm tahvlit, kuid nüüd jääb 30 grammi puudu ja see on oluline vahe,» kurtis lugeja. Ära mainiti ka Kalevi küpsised, mis olevat enne olnud 200-grammises pakendis, nüüd aga 180-grammises. «Enne teadsin täpselt, mitu pakki pean küpsisetordi jaoks ostma, kuid nüüd enam neljast pakist välja ei tule. Samasugust tarbijavaenulikku teed otsustas minna ka Laima,» leidis lugeja.

Saleduskuuri olevat läbi teinud ka Kalevi kommikotid, mis kunagi kaalusid 250 grammi, siis 200 ning nüüd vaid 175 grammi. «Kui ma varem suutäie magusat tahtsin, pistsin ühe kommi põske, nüüd aga tuleb põske pista kolm kuni neli kommi, et seda vana head maitset kätte saada,» kirjutas lugeja. Teda täiendas teine: «Seetõttu ma neid kommipabulaid enam ei ostagi.»

Kalev lükkab väited ümber

«Kahjuks ei vasta kommentaatorite väited suuremas osas tõele,» nentis AS Kalev kommunikatsioonijuht Ruth Roht. «Kalev ei ole viimase kümne aasta jooksul teinud mingeid olulisi või põhimõttelisi muudatusi toodete väiksemaks muutmiseks ja pigem oleme viimasel paaril aastal võtnud suuna kompvekkide tagasi suuremaks muutmisele. Samuti pole muutunud pakendite netokaalud – 175-grammise netokaaluga kompvekipakid on meie sortimendis samuti juba ligi 10 aastat,» selgitas Roht.

Kui Kalev 2003. aastal Põrguväljale uude tehasesse kolides uued kommivalmistamise liinid soetas, muutus osa komme tõepoolest väiksemaks. Põhjuseks uute seadmete teistsugused, väiksema läbimõõduga düüsid. «Me ei osanud tookord arvata, et see võib kaasa tuua tarbijate pahameele, kuna väiksemat kommi on ju tegelikult mugavam süüa. Paraku alahindasime harjumuse jõudu,» lausus Roht.

Paar aastat tagasi otsustas Kalev tarbijatelt saadud tagasiside põhjal suurendada kompvekkide mõõtu ja soetada selleks tootmisliinidele uued düüsid, mis võimaldavad toota suuremaid komme kui seni uute seadmetega võimalik oli. «Ühtlasi juhime taas tarbijate tähelepanu asjaolule, et kommipakil olev kaal tähistab netokaalu ehk kommide kaalu ilma pakendita. Seega, kui komm on väiksem, ei tähenda see seda, et ostja saab vähem kommi – tema saab ikka nii palju kommi, kui on pakendile märgitud netokaal. Lihtsalt komme on siis pakis arvuliselt rohkem,» toonitas Roht.

Ta lisas, et šokolaaditahvlitele märgitud netokaal tähistab šokolaadi kaalu ilma pakendita, see tähendab, et kui pakendile on märgitud näiteks 100 grammi, siis on selles pakendis 100 grammi ja mitte 90 grammi kaaluv šokolaaditahvel.

Šokolaaditahvlite netokaalud on Kalevil ajaloolised, täna toodab ettevõte 20-, 50-, 100-, 200- ja 300-grammiseid tahvleid nii nagu viimastel aastakümnetelgi. Lisandunud on kaks tumeda šokolaadi tahvlit Kalev Finest sarjas, mis on tavapärasest õhemad (maitseomaduste paremaks esiletoomiseks) ja kaaluvad seetõttu 70g. Lisaks on Kalevil üks 95-grammine šokolaaditahvel, kuid selle väiksem grammkaal tuleneb kasutatavast toorainest. 

Pisemad piimatooted

Kommentaariumis nimetati hulgaliselt ka kahanenud piimatooteid, mille hind on jäänud samaks. Sagedamini nimetati Tere ja Valio tooteid. Näiteks olevat nüüd Tere vahukoor endise 400 asemel nüüd vaid 380 milliliitrit, mainis üks lugeja. Teda täiendas teine: «Tundsin, kuidas olen petta saanud, kui selle avastasin.»

Mitmed mainisid, et ka Tere torukohupiim on kuidagi kahtlaseks muutunud: «Las seisab tunnike soojas ja vesi niriseb välja.»

Tere Meieri hapukoor kaaluvat aga nüüd endise 500 grammi asemel vaid 330 grammi, ent hind on samaks jäänud. «Alguses oli tegemist hea suure odava pakiga, kuid nüüd on pakk märkimisväärse kahanemise läbi teinud, võrdlesin hiljuti ka kilohindu ning leidsin, et tegu on konkurentsitult kõige kallima hapukoorega,» kommenteeriti.

Pettumust näitasid üles ka suured kohukesesõbrad – kohuke kaalub pärast saleduskuuri vaid 38 grammi, vanasti olid need 50 grammi. Mainiti ära võipakid ja igasugused topsidesserdid, kohupiimad ja kissellid, mis on pandud uude karpi või topsi, mille põhi on aina enam ülespoole õõnes. Nagu ostaks õhku, leiti.

Valio toodetest märgiti ära väiksemaks muutunud kohupiimakreemid. «Valio Alma vaniljekohupiimakreem oli minu lemmik, ent ajas ikka südame täis küll, kui nüüd hakkas ka Valio trikitama. Enne oli kohupiim 400-grammises pakendis, nüüd aga 380-grammises. Otsustasin, et selle firma piimatooteid ma enam ei osta,» kommenteeris pettunud lugeja. Ära mainiti ka Valio jogurtite kahanemine.

Lisaks mainiti:

  • Põltsamaa sinep enne 75 ml, nüüd 60 ml
  • Felixi kilogrammine ketšup, vähenenud tomatipüree protsent
  • Delma margariin enne 500 g, nüüd 400 g
  • Rama margariin enne 500 g, nüüd 400 g
  • Maahärra külmutatud juurviljad enne 500 g, nüüd 400 g
  • Merrild kohv enne 500 g, nüüd 400 g
  • Sadotšok mahlad enne 1 l, nüüd 950 ml
  • Balsnack kartulivahvel enne 100 g, nüüd 60 g
  • Rakvere pihvid, enne 180 g (8 pihvi) nüüd 170 g (7 pihvi)
  • Head & Shoulders šampoon enne 200 ml, nüüd 180 ml.
  • Blend-a-med hambapasta enne 125 ml, nüüd 100 ml
  • Zott Jogobella jogurtid nüüd kolmandiku võrra väiksemad, hind langenud vaid 10 protsenti
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles