Lugejate kogemused: kraanivee hind võib restoranis ulatuda 30 sendist 1,50 euroni

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa restorane lubab veekannu laudagi võtta.
Osa restorane lubab veekannu laudagi võtta. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tarbija24 lugejate kogemused näitavad, et tasuta kraanivett on paljudest söögikohtadest keeruline või võimatu saada. Osa restorane kipub ütlema, et vee kvaliteet ei ole piisavalt hea.

Kraanivee eest on ühelt lugejalt küsitud raha näiteks Tommi Grillis. Teine lugeja kirjutab, et küsib alati lõuna kõrvale pool liitrit kraanivett. Kui algul anti talle seda Tommi Grillis tasuta, siis hiljem hakati raha küsima. 30 senti on lugejatel tulnud maksta vee eest ka Tartus asuvas restoranis Vaga Mama.

«Tartus õnnestus klaasi kraanivee eest maksta 1,5 eurot. Tegemist ühe kesklinna söögikohaga. Saan aru, et maksab vesi ja klaasi pesemine ning ka teenindaja aeg, kuid see ei tohiks olla nüüd ülemõistuse kulu,» jagab oma kogemusi Friedrich.

Teine lugeja kirjutab, et Tartus Ränduri pubis maksis sidruni-jäävesi üle ühe euro. «Ränduri pubi Tartu kesklinnas taksis kraanivee eest 1,3 eurot. Tsekil seisis Aura vesi. Menüüs oli üldse hind üks euro mullita vee eest. Müstika!» kurdab veel üks Tarbija24 lugeja.

Vesi ei ole piisavalt kvaliteetne

Suur osa restorane keeldub aga sootuks kraanivee pakkumisest. Seda on lugejad kogenud näiteks Pääskülas asuvas söögikohas BabyBack ja Müürivahe tänaval asuvas Reval Cafes.

«Kahjuks ei pakuta enamikus Tallinna söögikohtades tavalist kraanivett. Küsimuse peale, kas saaks kraanivett, lähevad teenindaja silmad suureks,» kirjutab «klient».

«Häbiväärne on, et näiteks Hollywoodis jt klubides ei saa kraanivett. Pakutakse ainult kalli raha eest pudelivett. Oli näiteks olukord, kus sõbrannal oli hädasti vaja vett juua, kuna klubi oli väga ülerahvastatud ja õhku oli vähe. Baarist öeldi, et neil on keelatud anda kraanivett. Õnneks oli barman vähemalt nii lahke, et andis klaasi, et saaksime WCs kraanist vett võtta,» kommenteerib «kodanik».

«Mulle meeldib Tabasalu BabyBack, aga kahjuks ütlevad teenindajad, et me ei müü kraanivett. Ja palve peale, et ma ei tahagi osta, vaid lihtsalt laske mulle kraanist, ütleb müüja, et kahjuks ei paku nad kraanivett. Lisaks sellele, et jäävad joogikäibest ilma, jäävad ka ühest kliendist ilma, kes muidu nende teenindust ja toitu väga hindab,» kurdab lugeja «Babyback».

Veel on kraaniveeta jäänud kliendid Rocca Al Mare kaubanduskeskuses asuvas Da Vincis ning vanalinnas asuvas sushibaaris Silk. Samuti Tartu Jazzklubis ning restoranis Mandariin.

Paljud restoranid keelduvad lugejate kogemusel joogivee pakkumisest viidates hügieeninõuetele.

«Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures Tartus on viimasel ajal hakanud kraanivee andmisest keelduma hügieeniga põhjendades. Enamasti olen aga siiski saanud, on inimlikult vastu tuldud,» kirjutab üks lugeja. Sarnane kogemus on lugejatel restoraniga Neljapäev.

Tasuta vee eest kiidetakse

«Jah, kraanivesi on tervisele ohutu, kuigi kui restoran tahab, et toidu maitseomadused paremini välja tuleksid, võib ta vabalt keelduda kloreeritud vee pakkumise oma hõrgutiste kõrvale,» arvab üks lugeja.

Kiituseid jagavad lugejad Pärnus asuvale Steffani pitsarestoranile, kus pakutakse tasuta kannuvett, milles lisaks jääkuubikutele veel ka ohtralt sidrunilõike. Selline lahkus isegi ehmatab kliente, mistõttu kiputakse küsima, palju vee eest raha tuleb maksta.

Ka Tallinnas asuvas restoranis Rucola ja Tartus asuvas restoranis Vein ja Vine saab tasuta kraanivett juua. Viimases söögikohas võib seda endale ise letis valada või lausa kannuga lauda tuua.

«Käisin restoranis Kärme Küülik Estonia pst 5 ja mulle toodi kohe karahvin veega, milles olid värsked maasikad ja sidrunid. Väga tubli! Tänu sellele tellisin toidu juurde ka veini ja jätsin pärast ka jootraha ja lähen sinna järgmine kord koos sõpradega tagasi,» kiidab üks lugeja.

Veel saab tasuta kraanivett kohvikus Must Puudel, kus lugejate kinnitusel teenindajad seda lausa ise pakuvad. Samuti Solarise keskuses asuvas Vapianos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles