Lätis tahetakse keelata viinamüük bensiinijaamades

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätis plaanitakse radikaalset alkoholimüügi keeldu.
Lätis plaanitakse radikaalset alkoholimüügi keeldu. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Lätis on arutuse all seadusemuudatus, mis keelaks alkoholimüügi bensiinijaamades. Kütusemüüjate kinnitusel tooks selline otsus kaasa pankrottide laine.

Läti seimi sotsiaalkomisjonis on menetlusesl alkoholi  ja tubakatoodete seaduseelnõud, kirjutab mixnews. Uued eelnõud keelaksid osade kaupade, sh joovastavate jookide müügi bensiinijaamades sootuks. Juba praegu kehtivad alkoholimüügi piirangud, kui bensiinijaama juures olev pood on väiksem kui 20 ruutmeetrit.

Läti kütusemüüjate liidu esindaja Martins Stiransi sõnul on see löök väikeettevõtlusele ning kütusemüüjad kaaluvad seaduse jõustumisel konstitutsioonikohtu poole pöördumist. Kui suurte ettevõtet tegevust see ei mõjuta, siis väikeste Läti firmade jaoks, kes töötavad Riiast väljas, on see «surmahoop».

Praegu on Lätis 609 bensiinijaama ja neist 200 kuuluvad suurtele kettidele. 400 bensiinijaama on kohalike ettevõtjate omad. Sintarsi sõnul moodustab kütuse müük Riiast kaugemal asuvates jaamades 34% käibest, alkoholi- ja tubakamüük annab aga viiendiku käibest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles