Kuidas valida remonti tehes õiget värvi ja tooni

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvatarkus - tark ei torma - kehtib ka värvi valimisel.
Rahvatarkus - tark ei torma - kehtib ka värvi valimisel. Foto: SCANPIX

Kevad on lõpuks käes ja kodud ootavad värskendamist. Erinevaid värve on kauplustes aga väga palju. Millist toodet valida, et lõpptulemus oleks ilus ja kauakestev? Soovitusi jagab Tikkurila Koolituskeskuse juht Meelis Tarto.

Alustama peaks sellest, milline on soovitav lõpptulemus. Sisustusajakirjad on täis erinevaid värvilahendusi ja ideid. Hea mõte on koostööd teha sisekujundajaga, kes värskete ideede ja kogemustepagasiga on kindlasti suureks abiks.

Kui plaan paigas, vaata kindlasti üle aluspind, mida värvima hakkad. Juhul, kui tegemist on uue pinnaga, on olukord mõnevõrra lihtsam, sest eeltööna sobivad nö standardlahendused. Näiteks kipsplaadi puhul vuukide ja kruvipeade pahteldamine jne.

Keerulisemaks läheb siis, kui aluspinnaks on varem värvitud või tapeeditud sein. Arvestada tuleb, et sellise seina eeltööd võtavad ligi 60 kuni 75 protsenti kogu töödele kuluvast ajast. Hästi ettevalmistatud sein peab olema tasane ning puhas. Häid nõuandeid eeltööde ja ka värvimise osas saad näiteks ehituskaupluse värviosakonna müüjalt.

Värvi valik

Värvid on oma olemuselt ning koostiselt üsna erinevad. Meie kliimas viibime siseruumides suurema osa ajast, mistõttu on oluline värvi valides mõelda kindlasti ka tervise- ja keskkonnaohutusele. Tänapäeval leidub värve, mis sisaldavad tervisele kahjulikke lenduvaid ühendeid, mis satuvad õhu kaudu meie hingamisteedesse.

Põhjamaade Luigemärk ja Eesti Allergialiidu tunnustus värvipurkidel kinnitavad, et värvid on ohutud, peaaegu lõhnatud, ei sisalda kantserogeenseid aineid ning sobivad kasutamiseks ka ülitundlikele inimestele.

Värvitoote valimisel on vaja silmas pidada värvitava ruumi koormust ja otstarvet. Elu- ja lastetubadesse sobib matt või täismatt puhastatav seinavärv, sest nendes ruumides ei ole vaja seinu nii tihti pesta ega ole ka suurt õhuniiskust. Samas peab värvitud sein olema piisavalt tugev, et vastu pidada kergemat sorti puhastamisele. Vivacolor Interior sarjas on sellisteks värvideks Interior Soft ning Interior Satin.

Köökides-koridorides, kus seinad määrduvad rohkem ning vajalik on tihedam pesemine, tasub valida suurema kulumis- ja pesemiskindlusega värv.  Niisketes ruumides on vaja, et värv peaks vastu kõrgele niiskustasemele ning ei hakkaks hallitama.

Värvitooni valimine

Lisaks sobivale värvitootele tuleb leida ka meeldiv värvitoon. Arvestada tuleb sellega, et värvikaardi väikesel tooninäidisel tundub värvitoon heledam. Seega - kui ei oska toonide vahel kuidagi valida, siis tasub pigem eelistada heledamat. Eriti peab seda silmas pidama väikese ruumi puhul, sest hele toon muudab ruumi visuaalselt suuremaks ja tume värvitoon väiksemaks. Hea idee kontrasti ning eripära lisamiseks on värvida intensiivsema värviga vaid ruumi üks sein.

Värvitooni valides on oluline vaadata tooninäidist samas valguses, kus see hakkab reaalselt olema. Kasulik on osta väikeses värvipurgis nn. proovivärv ja katsetada tooni seina peal. Nii saad vaadelda tooni sobivust erineval kellaajal ja erineva ilmaga reaalses keskkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles