Putukateadlane: tänavu on sääskedega hästi!

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näljaste sääskede eest tuleb ka sellel suvel end kaitsta.
Näljaste sääskede eest tuleb ka sellel suvel end kaitsta. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Putukateadlane ja loodusfotograaf Urmas Tartes kinnitas, et ei ole mingit põhjust oodata sääsenukrat suve, kuna lumerohke talv on sääski paljunemisel igati soosinud.

«Ennustustöö on ju alati tänamatu,» rääkis Urmas Tartes, kes oli ise parasjagu metsas. «Üks sääsk lendab auto ümber, nii et väljas nad on,» lisas ta. Kui jälgida kõikvõimalikke ilma ja looduse märke laiemalt, siis ei ole  tema sõnul mingit põhjust arvata, et tuleb kehv sääseaasta. «Vett on piisavalt, lund oli palju ja kevad on küllaltki sarnane eelmise lumerohke talve kevadega, kui oli sääski mõnusalt palju,» selgitas Tartes. Siiski on väike võimalus, et sääski on tänavu näiteks vähem kui mullu. «Tänavused lumesulamisloigud kadusid metsa alt kiiresti, siis võiks  arvata, et sigimispaiku on natukene vähem. Aga piisab ühest korralikust lombist, kus tuhanded hakkama saavad,» rääkis Tartes, et see ei pruugi sääskede arvukusele eriliselt mõjuda.  

Paar aastat tagasi oli Tartese sõnul sääski palju, kuna üle pika aja sadas maha palju lund. «Kõik madalamad kohad, kuhu lumesulamisvesi võiks koguneda, olid üle ujutatud. Seal koorusid korraga mitme aasta metsasääskede munad,» rääkis Tartes. Ta selgitas, et metsasääsk muneb niiskesse paika. Kui seal parasjagu vett ei ole, siis muneb sääsk lootuses, et äkki paari aasta pärast tuleb sinna vesi. Munad võivad mitu aastat säilida.

«Samas ka nüüd on niiskust piisavalt. Arvata, et tänavu on sääsenukker aeg, ei ole kõige vähematki põhjust. Tänavu on sääskedega hästi!»

Viimane lause kehtib ka puukide puhul, kuna neil oli lume all hea talvituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles