Lugeja küsib: kas säästupirni võib visata prügikasti?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma aja ära elanud säästupirnid tuleb viia spetsiaalsesse kogumiskohta või poodi tagasi.
Oma aja ära elanud säästupirnid tuleb viia spetsiaalsesse kogumiskohta või poodi tagasi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

«Mul on koju kogunenud mõned läbi põlenud säästupirnid. Kas ma võin need prügikasti visata või on olemas eraldi kogumiskastid nagu patareide jaoks?» küsis lugeja.

Vastab keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Pille Rõivas.

Säästupirne prügikasti visata ei tohi. Säästupirn sisaldab keskkonnale ohtlikke aineid, mistõttu see liigitub ohtlike jäätmete hulka. Nende ohutuks äraandmiseks on mitmeid viise.

Müüjal on kohustus kliendilt tagasi võtta kasutatud säästupirn, kui klient ostab kauplusest uue. Tavalised hõõglambid selle kohustuse alla ei kuulu.

Lisaks on tootjatel kohustus tagada kogumisvõrgustik. Säästupirne võtab vastu luminofoor- ja kompaktlampidele spetsialiseerunud Ekogaisma Eesti OÜ.

Elanikkonnalt ohtlike jäätmete kogumiseks on kohalikud omavalitsused (vald, linn) paigaldanud kogumiskonteinerid, mille asukohast saab täpsemat informatsiooni kohaliku omavalitsuse veebilehelt või neile helistades. Riiklikult on ehitatud kolm ohtlike jäätmete kogumispunkti Tallinnas, Tartus ja Ida-Virumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles