Poeketid meelitavad odava suhkruga

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkru hind on mõnes kaupluses pidevalt langenud.
Suhkru hind on mõnes kaupluses pidevalt langenud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sellel aastal on valge suhkur maailma toormeturgudel odavnenud ligikaudu viie protsendi võrra, ent kauplustes on hinnad langenud isegi kiiremini, tõdes Maxima pressiesindaja Erkki Erilaid.

Tänavu jaanuaris maksis odavaim suhkrukilo Maxima kauplustes 1,02 eurot, märtsis 0,98 eurot ning hetkel maksab suhkur vaid 0,88 eurot. «Võrreldes möödunud aasta suvega on suhkur kauplustes odavnenud juba ligi viiendiku võrra,» märkis Erilaid. Ta lisas, et suhkur on kaup, millel on jaekaubanduses väga väike juurdehindlus. «Kuna hinnad poes on langenud enam kui kaks korda kiiremini kui toormebörsidel, siis võib arvata, et langustrend on vähemalt selleks korraks läbi ja edasine hinnamuutus sõltub juba suhkru hinna liikumistest börsidel,» lausus Erilaid.

Rimi Eesti Food AS pressiesindaja Katrin Bats arvas aga, et suhkru hind võib veelgi langeda. Ta ütles, et kuna suhkru tooraine on viimasel ajal langustrendis, siis saavad nad nii Rimi kui ka Säästumarketi kauplustes suhkrule soodsaid kampaaniahindu pakkuda. Pool aastat tagasi odavnes Rimi Eesti Food omamärgitoote suhkur kuni üheksa senti. «Suhkru tavahind on pärast aasta algust pigem muutumatuna püsinud ning samasse suurusjärku on jäänud ka kampaaniahind. Küll aga on muutunud müügikampaaniate sagedus – täna on suhkrul kampaaniapakkumisi oluliselt tihedamalt kui aasta alguses. Samas võib suhkru hind veel õige pea langeda,» tõdes Bats.

Selver müüs veel paar nädalat tagasi suhkrut 88 sendiga, kuid nüüd on suhkur taas vana hinnaga – 99 senti.  Selveri pressiesindaja Annika Vilu ei osanud küll suve kohta ennustusi teha, kuid kinnitab, et viimastel kuudel on suhkru hind olnud langustrendis.

Kaubamaja toidumaailmas on viimasel ajal suhku hinnad üpris muutumatuna püsinud. «Ootame ja oleme esitanud sama küsimuse suhkru maaletoojatele, et millal maailmaturul languses olev suhkruhind hakkab kajastuma ka meile tehtavates pakkumistes,» lausus Kaubamaja toidumaailma müügiosakonna juhataja Kadri Aguraiuja.

Suhkrutootja ja hulgimüüja Nordic Sugar tegevjuht Alo Süvari sõnul ei pruugi jaekaubanduses langevad suhkru hinnad seotud olla üldise suhkru hinna langusega. «See, et suhkrut jaemüüjale odavamalt müüakse, ei tähenda, et seda ka odavamalt sisse ostetakse. Seega ei saa järeldada, et suhkru hinnad langeksid ning sisuliselt on raske suhkru hinna odavnemist lubada,» tõdes Süvari.

Ta lisas, et tavapärased marginaalid suhkrukaubanduses on suurusjärgus mõni protsent, mistõttu on konkurentsivõitluses võimalik hinda lõppmüüjale langetada ka ilma ostuhinna muutuseta. Ehk teisisõnu: suhkru jaehindade muutusest ei ole võimalik teha ühest järeldust, et suhkru hind tegelikult langebki.

Süvari kommenteeris ka viimaseid statistikaameti andmeid suhkrutarbimise kohta Eestis. «Aastaga on statistikaameti andmetel suhkrutarbimine Eestis langenud pea 30 protsenti, ent kuna rahvastiku kahanemine ei ole kaugeltki samas proportsioonis ja suhkrutarbimine inimese kohta on statistiliselt üsnagi stabiilne, siis võib julgelt väita, et selline kukkumine ei ole võimalik,» tõdes Süvari.

Statistikaamet saab oma andmed Intrastati deklaratsioonidest, mille esitamine on küll kohustuslik, aga otsene sunnimeetod puudub. Süvari rääkis, et viimase aasta-pooleteise jooksul on turul järjest enam võtnud maad skeem, kus suhkru teisest liikmesriigist Eestisse toonud ettevõte jätab sisendkäibemaksu Eesti riigile maksmata. «Ja kui juba maksud jäetakse maksmata, siis milleks vaevuda tegema Intrastati deklaratsiooni. Hinnanguliselt on sellise pettusega sisse toodud kauba osakaal 30-40 protsenti turu kogumahust,» valgustas Süvari. Käibemaksu osa, ehk 20 protsenti kauba hinnast, on aga suhkruturul väga suur raha.

Hetkel odavaim suhkrukilo hind kauplustes:

 EnneNüüd
Rimi oma suhkur1,080,99
Säästumarketi oma suhkur1,030,98
Dansukker Prismas1,040,98
Poola Cukieri ja Optima Linija suhkur Maximas0,98 (märts)0,88
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles