Kindlustus vähendaks riigi õigusabi kulusid vähemalt veerandi võrra

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kroon.
Üks kroon. Foto: Silja Kaigu

Kindlustusseltsi D.A.S. Eesti juhi Maiko Kalveti hinnangul väheneks riigi õigusabikulud vähemalt veerandi võrra, kui nende inimeste arv, kes omavad õigusabi kindlustust, oleks võrreldav Lääne-Euroopaga.


«Riigi õigusabi seaduse paragrahv 7 loetleb riigipoolsest õigusabist keeldumise ühe alusena õigusabikulude kindlustuslepingu või sundkindlustuse olemasolu,» teatas D.A.S. Õigusabikulude Kindlustuse ASi juhatuse liige Maiko Kalvet pressiesindaja vahendusel.

Kui Eestis oleks oma õigusabi kindlustanud üle 40 protsendi peredest nagu mujal Lääne-Euroopas keskmiselt, siis oleksid kindlustusfirma hinnangul ka riigi kulud õigusabile vähemalt veerandi võrra väiksemad.

Kalveti kinnitusel on Lääne-Euroopas tavaline, et lisaks kodu-, sõiduki- ja elukindlustusele sõlmitakse kohe täiendavat kaitset pakkuv õigusabikulude kindlustus.

Majanduskriisi mõjul on ka Eestis hakanud selle kindlustusliigi populaarsus suurenema. «Õigusabikulude kindlustus on tänavu olnud Eestis ainus kasvav kindlustusvaldkond, mille maht näitas 1. kvartalis ligi 70-protsendilist kasvu,» sõnas Kalvet.

Kahjujuhtumi korral hüvitab õigusabikulude kindlustus advokaatide, tunnistajate ja ekspertide tasud, riigilõivud, kohtuotsuse järgi väljamõistetud vastaspoole kohtukulu, reisikulu välismaistes kohtutes toimuvatele istungitele ja täitekulu ning tasub vajadusel kliendi eest ka kautsjoni.

Eestis algavad õigusabikulude kindlustuse hinnad alates 42 kroonist kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles