Palja sfinksroti pähe ostetud loom kasvatas endale karvad

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rott, kes pidi olema karvadeta.
Rott, kes pidi olema karvadeta. Foto: Lugeja foto

Tarbija24 lugeja soetas perre uue lemmiku – karvutu sfinksroti, kuna peres on astmahaige laps, kes ei tohi loomakarvadega kokku puutuda. Üllatusena kasvatas paljas rott aga nädalaga korraliku karvakasuka.  

Rotipoja ostis lugeja okidoki ostu-müügi portaalist. Sfinksroti eest tuli maksta 20 eurot.  

«Nädala pärast oli tunda rotil karvkatet üle keha tõusmas. Veel teine nädal ja sfinksrotist oli saanud tavaline kodurott. Nende hinnaks on üks euro või antakse lausa tasuta!» kommenteeris pahane ostja.

Kui ta müüja poole pöördus, sai ta enda kinnitusel soovituseks rotti palavas hoida ja üksikute karvade ilmnemisel need ära tõmmata. Ostjale tundus säärane jutt uskumatu. «Meie perele on kõvasti kahju tehtud. Esiteks, raske puudega astmahaige laps ei tohi karvadega loomi pidada. Teiseks, 20 eurot on tuulde visatud. Kolmandaks, kuhu panna siis loom!?» kurtis ostja.

«Sfinksid ei ole tavalised rotid. Kui neil kasvavad karvad, siis see tähendab, et neil on külm. Kui panna puur sooja kohta, siis paari päeva pärast karvad lähevad ära,» rääkis rotipoja müünud Natalia Marino, kellel on enda kinnitusel kümmekond rotti ja nende kasvatamisega on naine enda väitel tegelenud neli aastat. «Mitte keegi pole mulle kunagi tagasi helistanud ja öelnud, et sfinksrotil hakkasid nüüd karvad kasvama ja ta on tavaline rott,» rääkis Marino. Tema sõnul võivad külmast sfinksrotile kaks-kolm karva kasvada, aga üleni karvaseks rott siiski ei muutu.

Külmaga rott kasukat ei kasvata

Loomaaia veterinaar Aleksandr Semjonov, kelle töö on seotud eksootiliste loomadega, rääkis, et tegelikult võivad sfinksrottidel tõepoolest karvad kasvama hakata. «Mõnedel sfinksrottidel hakkavad karvad kasvama, nii nagu sfinkskassidel. Üldjuhul karvad langevad mõne aja pärast välja, eriti kui tegemist on noore loomaga. Aga mõni jääbki karvaseks,» rääkis Semjonov, kelle sõnul on karvakasv seotud geenidega. Seejuures võib osa rotipoegi olla karvadega, teised jällegi paljad.

«Geneetika on juba selline, et sfinksrotid on aretatud tavalistest rottidest ja see geen, mis vastutab karvade eest, on dominantne,» põhjendas loomaarst, kelle sõnul jahe ruum rotile kasukat selga ei kasvata.

«Kui me tahame, et tõug oleks puhas, siis me ei tohi lasta aretustöösse selliseid loomi, kellel karvageen dominantne on,» rääkis Semjonov, kelle sõnul ei saa tegelikult müüja garanteerida, kas karvageen lööb rotil välja või mitte. Kui on tahtmine selline loom koju osta, siis soovitab arst uurida kasvataja tausta teistelt inimestelt. «Kui nad omavad häid kogemusi, võite roti osta. Samas see aretaja ka ei saa garanteerida,» tõdes ta.

Semjonovi sõnul ei ole roti jaoks karvakasv probleem, pigem vastupidi. Suurem probleem on see, kui löövad välja pärilikud haigused, mille tagajärjel loom sureb. Seetõttu ei tohiks loomi kergekäeliselt ise aretada, tuleks olla vastutustundlik.

Kui õnnetu rotiomaniku sõnul on sfinksrotte müüv Natalia Marino tänaseks müügikuulutuse maha võtnud, siis müüja kinnitusel tegeleb ta rottide müügiga edasi.

Rott aga kingiti sugulastele, sest mingeid märke karva kadumisest ei ilmnenud. Pigem vastupidi, karvkate on täies elujõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles