Kuidas päästa putuka- ja hallituskahjustustega raamatuid?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Piret Lakson

Kuna raamatu valmistamisel kasutatud materjalid kõlbavad hästi toiduks kahjurputukatele ja närilistele, siis mõnikord avastataksegi raamatutel jäljed biokahjustustest.

Putukate tegevuse tunnuseks on heleda tolmu pudenemine köitest, augud köiteseljal või putukavastsete käigud raamatuplokis.

Rahvusraamatukogu konserveerimistalituse hooldustehnoloog Malle Eisen õpetas, et putukakahjustuste ilmnemisel tuleb raamat riiulilt eemaldada. Parimaks kahjurite tegevuse peatamise meetodiks, mida ka kodus kasutada saab, nimetas Eisen raamatute sügavkülmikus hoidmist. «Mõnikümmend miinuskraadi tapab kahjurid igas arengustaadiumis nädala jooksul!» toonitas ta.

Raamat tuleks sügavkülmikusse asetada hermeetiliselt suletud kilekotis ning hiljem ei tohi seda avada enne, kui külmale pinnale veetilkadena kondenseerunud õhuniiskus on aurunud. Kinnises kotis võib raamatut hoida ka pikemat aega, et veenduda töötluse tõhususes.

Eiseni sõnul suureneb hallituskahjustuste oht, kui ruumi õhu suhteline niiskusesisaldus ületab 60 protsenti. Hallitusele viitab värviliste – mustade, kollaste, hallide, rohekate – laikude ja täpikeste olemasolu raamatulehtedel. Hallitusseente kolooniatega raamatud tuleb teistest eraldada.

Inimesele ohutut keemilist desinfitseerimist kodus teha ei saa, tõdes Eisen, kelle sõnul on hallitust mehaaniliselt eemaldada võimalik vaid kuivanud paberilt. Seda tuleks teha vabas õhus, et vältida hallitusseente eoste levimist toas. Hallitanud raamatuid puhastades tuleb tingimata kanda kaitsekindaid ja tolmumaski.

Kui raamatud kodus mingil põhjusel märjaks saavad, peab need võimalikult kiiresti kuivatama, rääkis Eisen. Märjad lehed tuleb üksteisest eraldada ja paigutada nende vahele vett imav filter või majapidamispaber, viimane ei tohi aga olla värviline. Vahepaberite panemata jätmisel ei tule tihedalt üksteise vastas olevad raamatulehed kuivanult enam lahti.

Kui märgunud raamatuid on rohkem, siis tuleks need lehvikuna avatult püstiasendis kuivama paigutada. Kuivamist kiirendab ventilaatori või soojapuhuri kasutamine.

Eisen rõhutas, et suuremate kahjustuste puhul või vanade ja väärtuslike raamatute korrastamisega seotud probleemidega tuleks pöörduda raamatukonservaatorite poole, kelle käest saab asjatundlikku nõu. «Juhuslikest, tihti vananenud kirjandusallikatest leitud õpetustest lähtuv või päris isetegevuslik «raamatuparandamine» võib viia pöördumatute kahjustusteni,» tõdes Eisen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles