Lennupiletite hinnad on aastaga kallinenud

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lendamine läheb iga aastaga kallimaks.
Lendamine läheb iga aastaga kallimaks. Foto: SCANPIX

Reisibüroode esindajad kinnitavad, et lennupiletite hinnad on viimase aasta aja jooksul märgatavalt kallinenud – seda on põhjustanud nii konkurentsi vähenemine, ülepakkumine turul kui ka erinev hinnastamine jm.

Estraveli lennupiletite müügi direktor Mauri Saarend tõdes, et lendamine on tõepoolest muutunud kallimaks ja seda eriti viimase aasta jooksul. Peamise põhjusena tõi ta välja vähenenud konkurentsi, mida tekitab lennufirmade ühinemine ja tihedam hinnakoostöö.

«Eriti kehtib see Atlandi-ülestel liinidel, kus on ühinenud väga suured ettevõtted – United ja Continental, Delta ja Northwest, Air France ja KLM, British Airways ja Iberia. Lisaks on lennufirmad tihendanud alliansisisest koostööd ja praktikas kujundavad Atlandi-ülestel liinidel hindu vaid kolm suuremat lennufirmade gruppi,» selgitas Saarend. Nõnda on ühinemine andnud võimaluse hindu tõsta. Samas on ühinemisel reisija jaoks ka positiivne mõju: tekib rohkem võimalusi erinevate lennufirmade kombineerimiseks mineku- ja tulekusuunal.

Teisalt põhjustab hinnatõusu ka lennundusturu liberaliseerimisega kaasnenud ülepakkumine, mistõttu lennupiletite hinnad on väga pikalt üsna madalal püsinud ja paljud lennufirmad üle maailma on endiselt suurtes raskustes. «Vaid üksikud teenivad kasumit, paljud lennuettevõtted on viimastel aastatel oma tegevuse sootuks pankrotiga lõpetanud,» märkis ta.

Lõpphinda tõstab ka teenuse osadeks jagamine ja iga osa erinev hinnastamine. Kui varem kuulusid piletihinna sisse äraantav pagas, pardateenindus lennukis ja paljud muud pisiteenused (istekoha valik jne), siis nüüd jagatakse lennupileti hind komponentideks ja iga detail muudetakse eraldi tasustatavaks, selgitas Saarend. Mõned nendest tasudest võivad sealjuures olla ebaproportsionaalselt kõrged.

Wris reisibüroo juhatuse liige Aili Kägu nentis samuti, et lennupiletite hinnad on tõusnud. Tema hinnangul mõjutavad piletite hinda pigem kütusehind ja lennujaamatasud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles