Euroopa Komisjon keelab kolm mesilasvaenulikku pestitsiidi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased.
Mesilased. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Euroopa Komisjon teatas täna, et käesoleva aasta detsembrist jõustuvad Euroopa Liidus mesilaste tervise kaitsmiseks pestitsiidide kasutamise piirangud.

Euroopa Komisjon võttis täna vastu määruse, millega piiratakse kolme neonikotinoid-pestitsiidi kasutamist kaheks aastaks, sest neid peetakse üheks peamiseks süüdlaseks mesilaste massilises hävimises. Neid kolme pestitsiidi kasutatakse mesilasi ja tolmeldajaid ligi tõmbavatel taimedel ja teraviljadel.

«Lubasin aprillis, et teen kõikvõimaliku meie meemesilaspopulatsioonide kaitsmiseks. Nüüd on see lubadus täidetud ja astutud samm meemesilastele tervislikuma tuleviku tagamiseks,» sõnas Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinik Tonio Borg.

Euroopa Komisjonil on kavas piirata kolme neonikotinoidi (klotianidiin, imidaklopriid ja tiametoksaam) kasutamist seemnete ja pinnase töötlemiseks ning mesilasi ja tolmeldajaid ligi tõmbavate taimede ja teraviljade (välja arvatud taliviljad) lehtede töötlemiseks. Ülejäänud kasutusviisid on lubatud üksnes kutsealaseks kasutamiseks.

Euroopa Liidu liikmesriigid peavad olemasolevad load 30. septembriks kehtetuks tunnistama või neid muutma. Olemasolevaid varusid võib kasutada kuni 30. novembrini.

Mitmemiljardilise käibega Šveitsi ja Saksa keemiakontsernid Syngenta ja Bayer on aga veendunud, et neonikotinoide saab põllumajanduses ohutult ja tõhusalt kasutada, mistõttu on nad algusest peale pestitsiidide keelustamise vastu olnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles