Kütkestavate kaartidega korter

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud köök-elutuba: seda ilmestavad Arensi kapid ja Ikea riiulid.
Avatud köök-elutuba: seda ilmestavad Arensi kapid ja Ikea riiulid. Foto: Toomas Tuul

Kartograaf Merle Annov otsustas oma pere uue elamise sisekujundusele üllatusliku punkti panna.
 

Vahel tuleb eesmärgi saavutamiseks teha kompromisse. Paar aastat tagasi, kui pere leidis, et neil on otstarbekam asuda elama kesklinna, otsustati valida korter hea asukohaga uues majas.

Ühel päeval avastatigi Kalamaja ja kesklinna piiril rühm huvitava arhitektuuriga elamuid, mille aknaid ilmestavad kaunid sepised, Saaremaa meistrite kätetöö. Paraku oli tolleks ajaks müümata ainult üks näidiskorter, nii et müügiotsus sündis ruttu.

Küsimused ja vastused

Oma uut, 71 m² suurust kolmetoalist kodu sisustades oli Annov aga üllatunud, kuidas küll alles hiljuti projekteeritud majas pole suudetud või soovitud lõpuni läbi mõelda üsna lihtsaid ja elulisi asju.

«Mul oleks meie maja projekteerijale ja ehitajale palju küsimusi: näiteks miks on mitte eriti suurde korterisse kavandatud eraldi  vannituba ja WC, samas aga puudub ruum, kuhu saaks tolmuimeja, mopi, pesukuivatusresti vms panna. Vannituba ja WCd ühendades jäänuks parasjagu ruumi ka väikesele panipaigale...

Teiseks: suures kolmeses aknaplokis käib lahti ainult äärmine aken. Huvitav, kuidas ma aknaid pesen?

Kolmandaks: köögilaua kohale mõeldud valgusti juhe turritas korterit kätte saades laes meetri võrra eemal kohast, kuhu oleks loogiline panna laud. Nägin kõvasti vaeva, et leida nn teleskoopvalgusti, millega saaks lambi ikka laua kohale.

Neljandaks mõtlesin, kelle meeles küll võis tekkida mõte, et sellist värvi sein võiks siia sobida,» ütleb Annov, osutades tumerohelistele tapeeditükkidele, mis enne katsid elutoas terve suure seina. Seevastu Arensis valmistatud köögimööbel on igati korralik.

«Olen sellega tõesti rahul. Tean oma kogemusest, et on hea, kui köögikapiuksed on siledad, mitte liistudega – neilt jäädki tolmu pühkima,» räägib ta ja lisab, et ka näidiskorteris olnud Ikeast pärit elutoakapid sobivad neile. Pererahvas ise käis Ikeast  sama sarja raamaturiiuleid juurde ostmas. Muust sisustatud näidiskorteri mööblist loobuti, nagu ka aknakardinatest.

Vahvad lahendused

Regios kartograafi ja projektijuhina töötav Annov mõtles tükk aega, millega mahavõetud tapeedi asemel elutoa seina ilmestada. Lisaks tapeetidele on levinud suure foto eksponeerimine, aga see variant teda ei paelunud ning lõpuks otsustas ta täita tühja koha kaardiga.

«Kõik küsivad, kas kaardid pole mind juba ära tüüdanud, aga ei ole – need on minu arvates alati huvitavad,» kiidab pärast Tartu Ülikooli lõpetamist 18 aastat tagasi Regiosse tööle asunud geograaf. «Mulle meeldivad nii väga vanad, vanad, uuemad kui ka täiesti uued kaardid, kõigil neil on oma ajastu hõngu ja lugu taga.

Õige otsimine võttis veidi aega, aga viimaks jäi mulle rahvusraamatukogu digiarhiivist silma see selge joonega Tallinna kaart. Kui olin korralikult skaneeritud suuremahulise kaardifaili kätte saanud, palusin disainerist täditütrel see korteri värvitoonidega kooskõlla viia. Kuue paanina väljatrükitud kaardi kleepisin üksi poole päevaga seina.»

Kaardilt on vahva vaadata, kus näiteks asusid omal ajal kesklinnas Aafrika ja Hollandi või Pelgulinnas Alberti ja Oskari tänav, Puhki&Poegade veski või sadama tehased.

Et ka tütar soovis oma toa seina halli tapeedi asemel midagi särtsakamat, tuli seegi töö ette võtta. «Tüdruk valis ajakirja Vogue, lõikasime selle köitest lahti ja kaks päeva panime seina,» räägib Annov. «See tuli odavam kui ajalehemustris tapeet, kuid tööd tuli natuke rohkem teha. Tulemusega oleme mõlemad rahul.»

Korteriperenaise kontol on muidki leidlikke lahendusi. Võiks arvata, et kirgliku matkajana on ta mäesuusaprillid kogemata sibulakorvi pistnud, tegelikult paneb ta need pisarate vältimiseks sibulat hakkides ette.

Kuna keskküttega korteris on õhk kuiv, siis elamise-olemise parandamiseks on aknalaual akvaarium, milles «ujuvad» värvilised Murano klaasist kalad. «Need on Veneetsiast ostetud. Ikka tood reisilt midagi  mälestuseks kaasa, aga meil hakkavad meened oma elu elama,» selgitab nii hotelli- kui ka telgiturismi harrastav naine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles