Autoga reisides tangi bensiini Eestis, diislikütust osta Lätist

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autojuht bensiinikanistriga maantee ääres.
Autojuht bensiinikanistriga maantee ääres. Foto: Panther Media / Scanpix

Toetudes maikuu keskmistele kütusehindadele Baltimaade pealinnades, oleks autoga reisides kasulik bensiinipaak täis tankida kodumaal, diislit aga osta Lätist.

Viimastel aastatel aset leidnud kütusehindade tõus on inimeste rahakotile märkimisväärset mõju avaldanud. Statistikaameti andmetel suurenesid möödunud aastal Eesti inimeste kulutused transpordile 16 protsenti.

«Kui linnades pakub mõningast alternatiivi ühistranspordi, iseäranis pealinlastele tasuta ühistranspordi kasutamise võimalus, siis maal elavatel inimestel on taolisi võimalusi vähe või üldse mitte,» ütles Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juht Anne Sägi. Statistikaameti andmetel kulub maal elades näiteks bensiinile poolteist korda rohkem kui linnas.

Oma panuse on transpordikulude kasvu andnud aasta-aastalt tõusev kütusehindade suurenemine. Kolme aasta taguse maikuuga võrreldes on bensiini E95 hind tõusnud Tallinnas 12 protsenti, diiselkütuse hind 14 protsenti.

Samas odavnes välisturgudel aprillis märgatavalt naftahind, mis avaldas mõju ka kütusehindade ja transpordikulude alanemisele. Ka viimase aasta jooksul on kütusehind olnud muutlik – möödunud aastaga võrreldes alanes maikuus kütus 6 protsenti. Seega ulatus kuine kokkuhoid näiteks diiselkütust 6 l/100 km-le tarbiva autoga iga päev 40 kilomeetrit sõites kuue euroni. Aastas hoiaks see kokku pea 70 eurot.

Balti riikide pealinnades on kütusehindade trend olnud võrreldav Eestiga. Bensiinihind on kolme aastaga tõusnud Riias viiendiku võrra, Vilniuses üsna sarnaselt Eestiga 11 protsenti ja hinnalangus võrreldes aastataguse ajaga on Riias 3,8 ning Vilniuses 4,7 protsenti.

Millises riigis on odavamad kütusehinnad?

Kui linnas elades on kütusekuludelt võimalik kokku hoida nii jalgratast kui ühistransporti kasutades, siis pikemale puhkusereisile mõeldes tuleb arvestada märkimisväärsete kulutustuge transpordile. «Mullu kasvasid Eesti inimeste kulutused reisimisele ning pole põhjust eeldada, et reisimise aktiivsus tänavu suvel kahaneb» nentis Sägi. Ööbimistega välisreisid on viimase kolme aastaga kasvanud poole võrra.

Kui reisida autoga Euroopasse läbi lõunanaabrite, oleks mõttekas bensiini osta Eestist ja diislit Lätist. Kui võtta aluseks autoreis Kesk-Euroopasse ja arvestada kogu teekonna läbisõiduks 6000 km, tuleb ainuüksi kütusele arvestada vähemalt 650 eurot. Arvestuse aluseks on bensiinimootoriga auto, mis tarbib keskmiselt 8l/100km-le. Tehes ringsõidu Eestis kilometraažiga 500 km, tuleks transpordikuluks 52 eurot, Lätis kuluks samaväärse distantsi läbimisel 54 eurot ning Leedus 55 eurot.

«Et puhkusel mitte liialt raha kulutada, tuleks varakult arvestada kõikvõimalike kulutustega ning mõelda, millised oleksid kokkuhoiuvõimalused. Varajane ööbimiskoha broneerimine ja teadlikkus – näiteks millises riigis on odavaim kütusehind ning millises läbisõidetavas riigis soodsaimad toiduhinnad, annab võimaluse kulude kokkuhoiuks ning jätab võimaluse muule reisi juurde kuuluvale ja soovitule enam panustada,» lisas Sägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles