Kuidas pikendada sülearvuti aku eluiga?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijakaitseameti mustas nimekirjas on mitukümmend e-poodi.
Tarbijakaitseameti mustas nimekirjas on mitukümmend e-poodi. Foto: SCANPIX

Rahvasuus liigub mitmeid erinevaid nippe selle kohta, kuidas sülearvuti aku eluiga säästa. Kui arvutiaku pärast üheaastat kasutamist enam vastu ei pea, tekib küsimus, mida kasutaja valesti teeb?

«Esialgu mainiks, et mistahes aku kui selline ei ole igavene. Igal akul on oma laadimiste arv, mille lõppedes aku mahutavus väheneb ning lõpuks ei saa muudmoodi hakkama, kui tuleb laadijat koguaeg arvutiga ühenduses hoida või uus aku soetada,» selgitab EMT IT-valdkonna juht Taavi Ting.

Elektroonikapoe Klick ostuosakonna juht Taavi Raidma toob välja, et laadimistsüklite arv oleneb tootjast, aga see varieerub 500 ja 1000 vahel. Peale seda võib arvuti algsest mahtuvusest alles olla vähem kui 50 protsenti.

Et oma akust viimast võtta ja pikendada selle eluiga, piisab nii Tingi kui ka Raidma sõnul siiski mõnest lihtsast teadmisest.

Esiteks tuleb akut kasutada. «Vähemalt kord kuus peaks aku täielikult tühjaks kasutama ning siis ühe korraga 100 protsenti täis laadima,» soovitab Ting. Kui voolujuhe on koguaeg arvuti küljes, siis see ei tähenda aku kasutamist, sest aku on 100 protsenti täis ning arvuti saab voolu vooluvõrgust.

«Oleme kuulnud müüti, et kui aku on täis laetud, siis peaks kohe juhtme tagant ära võtma ja aku tühjaks laskma, et aku saaks tööd teha. Selline laadimine ei ole väga mõistlik,» toob Raidma näite vastupidisest harjumusest, mis on aku vastupidavusele selgelt kahjulik.

Arvuti akule ei ole spetsialistide kinnitusel hea kuumus. «Arvutis põhjustab üldjuhul temperatuuri tõusu liigne tolm, mis ei taga piisavat õhu juurdevoolu. Või kasutatakse arvutit valesti – tihti voodis teki sees,» selgitab Ting, kelle sõnul tasub arvutit aeg-ajalt tolmust puhastada, rangelt soovituslik on lasta seda teha spetsialistil. Raidma sõnul võib arvuti kuumaks minna ka suure koormuse tõttu, näiteks kui mängitakse sageli arvutimänge. «Sellistel juhtudel soovitame klientidele kaaluda eraldi ventileeritava sülearvutialuse soetamist.» lisab Raidma.

Hoia akut jahedas

Pikemale reisile minnes ja arvuti koju jättes soovitab nii Raidma kui ka Arvutikeskuse kliendihaldur Peeter Džmelik arvutilt aku küljest ära võtta.

«Ärge laadige oma akut täiesti lõpuni täis, vaid jätke akusse umbes pool tema maksimaalsetest varudest järele. Sülearvuti tarbib voolu ka siis, kui ta on välja lülitatud,» põhjendab Džmelik. Raidma kinnitusel võiks siis akut hoiustada jahedas.

Ühes siiski spetsialistide arvamus kokku ei lange. Nimelt kinnitab Džmelik, et kui sülearvuti on alaliselt vooluvõrgus, siis tasuks aku eemaldada. «Kui te kasutate sülearvutit enamasti statsionaarse arvutina kodus või kontoris, siis soovitan tungivalt aku tagant võtta. See säästab akut päris palju, kuna vastasel juhul laeb sülearvuti akut pidevalt üle,» selgitab Džmelik, kes teab seda rääkida omast kogemusest. «Minu esimene aku kestis vaevalt ühe aasta. Teine kestab juba kolm aastat ja peab umbes 20 minutit vähem kui alguses,» ütles Džmelik.

Raidma hinnangul ei ole tänapäeva liitiumioon akusid võimalik üle laadida, kuna akusid kaitseb ülelaadimise eest aku sisse paigaldatud kiip.  «Arvuti võib öö otsa seinas hoida, laadimist ei toimu, sest kiip kontrollib seda,» räägib Raidma, kelle sõnul oli akude ülelaadimine probleemiks nikkel-metall hüdriidakudel rohkem kui viis aastat tagasi. Samuti võib Raidma hinnangul põhjustada ilma akuta sülearvuti kasutamine ebamugavust. Voolu kõikudes või sootuks katkemisel võib kogu tehtud töö kaotsi minna ja lisaks hävitavalt mõjuda ka arvuti riistvarale.

Raidma sõnul on suurimad sülearvuti voolutarbijad protsessor ja ekraan. Ekraani heledust saab kasutaja ise vajadusel tumedamaks reguleerida, säästes sellega aku kestvust.

Akut saab ühel kasutuskorral säästa veel lülitades WiFi võrgu, 3G andmeside või Bluetoothi välja, kui neid parajasti vaja pole.

Kokkuvõttes on Raidma kinnitusel aku eluiga kaks kuni kolm aastat, sõltumata otseselt laadumistsüklite arvust, kuna eluiga sõltub ka ajast. «Arvuti aku hakkab põhimõtteliselt kohe vananema, aastaga võib aku maht kukkuda 20-30 protsenti,» kirjeldab Raidma. Kiiremini väheneb eluiga just nende sülearvutite akudel, mis peavad pidevalt vooluvõrguta töötama ehk laadimistsükleid tekib rohkem.

«Ka ei anna tootjad akule sama pikalt garantiid kui arvutile. Sõltuvalt tootjast on vahetatavate akude garantii 6-12 kuud. Akut ei ole täna kahjuks võimalik toota kestma, arvestada tuleb sellega, et see vananeb tavaliselt kiiremini kui arvuti.» toob Raidma välja.

«Lõpetuseks soovitaks alati tutvuda konkreetse tootja juhenditega, sest kõik akud ei ole ühesugused. Osa akudest on seotud ja juhitud spetsiaalse tarkvara poolt, osa mitte, see aga tähendab erinevaid kasutusviise,»lisab Ting.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles