Saksa ärimees taaskasutab Lego klotse

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legoklotsid.
Legoklotsid. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Saksamaalt Dresdenist pärit 30-aastane ärimees Christoph Blödner taaskasutab vanu Lego klotse ning müüb neid interneti kaudu edasi üle maailma.

Blödneri Dresdenis asutatud ettevõte bricksy.com ostab kasutatud legoklotse oksjoniportaalist eBay. Seejärel loob firma vanadest klotsidest uue komplekti ja müüb need edasi, kirjutab The Local.

Kasutatud legoklotsid visatakse esmalt pesumasinasse. Seejärel sorteeritakse need vastavalt värvile, kujule ja suurusele – see ei ole kerge töö, arvestades, et turul on olnud üle 2000 erineva klotsi algtüübi.

Umbes 40 000 klotsi on jagatud erinevatesse karpidesse ja lahterdatud vastava numbri ja pildiga. Selline töömeetod muudab nelja komplekteerija ning 50 assistendi töö mugavamaks, sest oluline on taastada algne originaalne Lego komplekt. Klotsid peavad sobima kuni kõige väiksema detailini.

Selgub, et Taani ettevõtte Lego toodang on väga populaarne igal pool maailmas. Ostjaid on Blödneri taaskasutatud klotsidele kokku 50 riigist. «Olulised turud on Itaalia, Austraalia, USA ja Singapur,» ütles Blödner ja tõdes, et õppis juba lapsepõlves legodega mängides selgeks, et kõige rohkem saab raha teenida just tervete komplektide eest.

Mees tunnistas, et on alati unistanud olemast iseenda ülemus ning lõpuks tabaski teda äriidee. Pärast ülikooli lõpetamist inseneri erialal lõi ta portaali bricksy.com, kasutades alginvesteeringuks umbes 1000 eurot. Oma esimesed 100 kilogrammi klotse ostis ta internetist enampakkumiselt ning veetis terve öö neid sorteerides.

Nüüd on tema firma käive 500 000 eurot ning Blödner loodab peagi purustada miljoni piiri. Kasumi kohta mees vaikib. Komplekte müüb Blödner eBays, üksikuid juppe saab osta ka veebiportaalist Brickline.

Lego uuendab oma tootesarja iga kahe-kolme aasta tagant. Kõige nõutumad on praegusel ajal 1980ndatel aastatel toodetud klotsid. Bicksy.com pakub legosid, mis on toodetud kuni aastani 2003.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles