Lugeja küsib: kas vanem saab lahutades tagasi võtta suvila kinkelepingu, mis tehti lapsele?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne suvila linkimist, tasub otsus hoolikalt järgi mõelda.
Enne suvila linkimist, tasub otsus hoolikalt järgi mõelda. Foto: SCANPIX

«Soovime abikaasaga kinkida kinnistu koos sinna ehitatud suvekoduga oma täiskasvanud lastele. Kinnistu tagatisel on ka pangalaen, mida jääme mõlemad tasuma. Abikaasa soovib lepingusse panna lause, mis keelaks selle kinnistu müügi meie elu ajal ja lubaks seal viibida kinkijatel. Meil on ees abielulahutus ja kinkeleping lastele tagaks neile suvekodu säilimise,» kirjutab lugeja.

«Siit minu küsimused. Kas abikaasa saab taganeda mingi aja möödudes lepingust? Kas tulevikus saavad lapsed teha tehinguid selle kinnistuga? Kui jaa, siis milliseid? Kas kinkijad võivad kutsuda sinna külalisi enda äranägemise järgi ja ette võtta muudatusi, mis neile meeldib. Mis on see, mida loetakse kinkija suhtes inetuks?» soovib ta teada.

Vastab vandeadvokaat Taivo Saks advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid.

Küsimusest ei selgu, kuid eeldan, et tegemist on teie ühisvaraga, mille te enne abielu lahutamist ühiselt ära kingite. Kui te mõlemad olete abikaasaga lepingupooleks, siis on abikaasal lepingust taganemiseks ja tagasitäitmise nõudmiseks ka teie nõusolekut vaja ehk peaksite samuti siis kinkelepingust taganema.

Kui kingite oma vara ära, siis ei saa te panna sellele võõrandamise keeldu. Kingisaaja on asja täieõiguslik omanik ja võib kinnistu vabalt edasi võõrandada. Saate panna kinnistule kitsenduse, näiteks isikliku kasutusõiguse enda ja abikaasa kasuks, mis tagaks teile selle kasutamise võimaluse ka juhul, kui see maha müüakse.

Kui teil ei ole enda kasuks mingit kasutusõigust seatud, siis ei või te ka ise seda kinnistut peale võõrandamist ilma uue omaniku loata kasutada, rääkimata teie külalistest, samuti kinnistul mingite muudatuste tegemisest - peale kinkimist on kinnistu kingisaaja oma ja tal on kõik omaniku õigused.

Inetustest on siin raske mingisugust loetelu koostada. Seadus näeb kinkelepingust taganemise ühe võimalusena kingisaaja jämeda tänamatuse - see peaks väljenduma teie suhtes väga halvas käitumises, abita jätmises jne kuid iga konkreetset juhtu tuleb vaadata eraldi ning tavaliselt ütleb sellistel puhkudel lõpliku seisukoha kohus.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles