Suvepäevi saab korraldada mitut moodi

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti mullustel mereteemalistel suvepäevadel jagus lusti kuhjaga.
Maksu- ja tolliameti mullustel mereteemalistel suvepäevadel jagus lusti kuhjaga. Foto: Ailen Vessmann

Suvepäevi korraldavad nii riigiasutused kui erafirmad – igaüks vastavalt oma vajadustele ja võimalustele. Maksu- ja tolliameti kommunikatsioonispetsialist ja selle aasta suvepäevade korraldaja Ailen Vessmann ütleb, et amet teeb suvepäevi igal aastal, hoolimata aegade karmusest või organisatsiooni igapäevatöö raskustest.

«Inimesed teevad aasta jooksul palju ja usinalt tööd ning on oluline, et tööandja neid ühiste ürituste korraldamisega motiveerib. Väga tähtis on ka see, et tänapäevasel e-kanalite ajastul saaksid inimesed reaalselt kokku ja teineteist tundma. See on eriti oluline just meiesarnaste suurte organisatsioonide puhul, kus inimesed paiknevad üle Eesti. Inimeste soov tulla kokku ja lüüa kaasa asutuse suvepäevadel näitab kindlasti sedagi, kui palju on organisatsioonis meie-tunnet ja ühtset vaimsust,» selgitab Vessmann.

Korraldamiseks on mitmesuguseid võimalusi

Ta lisab, et suvepäevadele on töötajad alati oodatud koos peredega: «Nädalavahetused on inimestel loetud ja me ei taha oma töötajaid panna valiku ette, kas jätta oma pere nädalavahetuseks või mitte.» Eelmisel aastal toimusid ameti ajaloos suurimad, mereteemalised suvepäevad Pärnumaal. Programmi kuulusid mängud, sport ja puhkus, muusika Kihnu Poiste esituses ning DJ tantsukeerutuseks varaste hommikutundideni. Tänavu ollakse suvepäevadega Valkla puhkekeskuses. Ikka bändi ja perekondlike mõõduvõtmistega. Kuidas ja mis täpselt ette võetakse, on veel ettevalmistamisel.

Logistikafirma Via3L osakonnajuhataja Alice Mitt ütleb samuti, et kõigest ei saa rääkida, sest ametlikku teadet veel välja läinud ei ole ja osalejaile tahetakse pakkuda üllatusi. Mullu olid suvepäevad kahes osas – esialgu ligi kahesajale oma töötajale ja seejärel kontoripersonalile koos klientidega. Kuna kõigil ei ole peret, siis ei ole pereliikmeid kutsutud. «Meile tundub, et nii on ka vahetut suhtlemist kolleegidega rohkem,» märgib korraldustoimkonna juht.

Miti sõnul tahab firma suvepäevadega tänada nii oma töötajaid kui pikaajalisi koostööpartnereid üle terve Eesti. Seetõttu toimuvad need ka keset Eestit, et kõigil oleks ühesugune maa tulla. Üritus ise kestab ühe päeva, kuid saab ka ööbima jääda. «Tahame veeta koos klientidega, kellega suhtleme igapäevaselt põhiliselt meili ja telefoni teel, ühe mõnusa suveõhtu täis nalja ja lusti. See aitab tööle kindlasti kaasa,» lausub Mitt.

Logistikafirma Via3L suvepäevad on alati sisustatud stiilses võtmes. Seal ei sunnita kedagi midagi tegema, kuid saab osaleda erinevates ettevõtmistes. Eelmisel aastal vaadati Monoteatri etendust ja sai läbida grillikoolituse, mille tulemusena valminud põrsas koos ära söödi. Õhtul mängis bänd ja DJ tantsitas soovijaid hommikuni. Ka tänavu lubab korraldaja soliidset, vabas õhkkonnas mõnusat äraolemist igas vanuses inimestele.

Üritusturundusfirmal Boulevard55 on praegu käed ja jalad tööd täis. Ettevõtte juhi Indrek Veskise sõnul pole neil sel suvel enam ühtki vaba nädalavahetust ja mõnel on mitu üritust korraga. Paralleelselt käib kohtade planeerimine juba järgmiseks aastaks. Firmad on tema hinnangul kriisišokist üle saanud ja hakanud taas meelelahutusse panustama, ehkki raha loetakse nüüd suurema hoolega. Osa ettevõtteid teeb suvepäevi osakondade kaupa, osa aga kõigile koos ühe suurema peo. Viimane variant on Veskise hinnangul kindlasti soodsam. Ka ei tasuks tema sõnul karta professionaalse ürituskorraldaja kaasamist, sest hulgi ostes saab kõiki teenuseid odavamalt.

Profid aitavad elamusi pakkuda

Hinna kohta ütleb Veskis, et kui kunagi sai korralikud suvepäevad tuhande krooniga inimese kohta, siis nüüd ei julge ta maksumust välja öelda. «Oleme teinud odavamalt, aga ka kallimalt. Kõik sõltub soovidest.»

«Kui on plaanis teha selline pidu, kus tullakse kokku ja tarvitatakse ohtralt vägijooke, siis pole agentuuri abi tarvis, aga kui tahetakse inimestele elamusi pakkuda, on kõrvaline abi, mis säästab oma töötajate aega ja vaeva, vajalik,» sõnab Veskis.

Ta soovitab eelnevalt välja mõelda, mis on väljasõidu eesmärk. Vahel on selleks mingi muudatuse turundamine, vahel uute töötajate tutvustamine või lihtsalt üksteise tundmaõppimine tööväliselt. Kehtib reegel – mida kaugemale sõidetakse, seda lihtsam on argimured seljataha jätta, kusjuures ka bussisõidu saab sisukaks muuta, korraldades viktoriine ja erinevaid mänge.

Hästi levinud on sellised suvepäevad, kus töötajad saavad oma hobisid ja harrastusi näidata, olgu selleks siis mõni pallimäng, jalgrattasõit või fotograafia.

Loomuliku osana käib suvepäevade juurde hea muusika, maitsev söök ja kerged joogid. «Oma viie aasta pikkuse tegutsemise jooksul pole meie liigse joomise ja sellest tulenevate korratustega kokku puutunud,» lausub Veskis.

Suvepäevade raames on korraldatud triatloni ja muid spordivõistlusi, aga ka erinevaid töötubasid neile, kes aktiivselt sportida ei soovi. Töötubades on tehtud topiseid või meisterdatud midagi muud põnevat, joonistatud modelli järgi akti, korraldatud šokolaadi- ja grillikoolitusi.

Kord toodi kohale mitu vana autot, millest sai mehaaniku abiga endale sõiduk tuunida. Kui tegu on nn perepäevaga, hakkab see tavaliselt varem pihta ja õhtul sõidetakse koju tagasi, kui osalevad ainult täiskasvanud, siis jäädakse ööbima. Esimene variant tuleb muidugi odavam. On ettevõtteid, kus korraldatakse mõlemat.

Veskise sõnul ei tohiks ettevõtte suvepäevad olla korraldajate nägu, kes tavaliselt on noored inimesed, vaid seal peab jaguma tegevust ja üllatusi igas vanuses inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles