Turist on suli maiuspala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gondlisõit on üks Veneetsia peamisi atraktsioone.
Gondlisõit on üks Veneetsia peamisi atraktsioone. Foto: Reuters/ScanPix

Kätte hakkab jõudma suvi ja sellega koos puhkuste aeg. Kindlasti on lugejate hulgas neidki, kes plaanivad reisi Itaaliasse. Kahjuks leidub aga kõige ilusa kõrval sellel maal ka küllalt palju sulisid, kes üritavad turistide arvel kerget tulu teenida ning arvavad, et välismaalastel on raha jalaga segada.

Pettuse ohvriks võib langeda nii romantilises kanalite linnas Veneetsias kui ka lõbusas ja päikeselises Napolis.

Lennureisijate lohutuseks võib öelda, et loodetavasti jääb pagas teile nüüd alles, sest mõna aja eest saadi jälile organiseeritud bandele, kes mitmete Itaalia lennujaamade transiittsoonides reisijate kohvrites soris ja sealt meelepärasemaid asju kõrvale pani. Reisijate kaebusi varastatud asjade või lõhutud pagasi kohta tuli eelmisel aastal tavalisest rohkem ja uurimistöö tulemusena sai politsei varastele jälile. Uurimise all on 86 inimest, neist 29 on arreteeritud või koduarestis.

Veneetsias on pahandusi gondoljeeridega, kes ei pea kinni hinnakirjast ja loodavad turistide arvel kerget teenistust saada. 40-minutilise gondlisõidu eest Veneetsia kanalitel näeb ametlik hinnakiri ette 80 eurot. Politseile tegid aga avalduse vene turistid, kes pidid gondlisõidu eest välja käima 400 eurot. Samuti pakub osa gondoljeere turistidega kaupa tehes «pikemat ja huvitavamat» ringi «väikse» lisatasu eest – ka see on vastuolus linna hinnakirja ja gondlisõidu reeglitega. Veneetsia linnavalitsus on lubanud teha kõik, et turistidel ei tuleks enam selliste ebameeldivustega kokku puutuda.

Napolisse minnes tuleb aga tähelepanelikult jälgida, kuhu te oma sammud seate. Napollastele on alati omistatud hoogsast fantaasialendu, kuid nüüd on omalaadse kavalusega välja tulnud ka sealsed kurikaelad. Nimelt vahetati kesklinnas ümber mitmed turistidele teed juhatavad tänavasildid ja seda just sadamapiirkonnas, kus maabuvad tuhanded kruiisireisijad – näiteks kui kuningalossi juurde pääsemiseks oleks pidanud minema paremale, siis uued teeviidad juhatasid hoopis vasakule.

Niimoodi suunati turist kitsaste tänavate rägastikku, kus talle üritati pähe määrida kahtlase väärtusega suveniire ja kus taskuvargad juba ootasid saagi süllelangemist. Uued teeviidad olid vanadega – kui noolte suund välja arvata – nii sarnased, et kulus tükk aega, enne kui kelmusest üldse aru saadi ning eksitavad sildid maha võeti.

Napolis on turistil ka kõige suurem tõenäosus langeda «paki» ohvriks. Tänaval, hõlma alt üritatakse sulle müüa mingit kaupa, põhiliselt elektroonikat. Müüja demonstreerib kaupa, saab raha ja annab vastu paki. Pakid on aga imekiiresti ja kliendile märkamatult vahetatud ning ostja leiab sealt kõike muud kui soovitud eseme. Nii said ühed prantsuse turistid, olles ostnud saja euro eest paki, mille sees pidi olema tahvelarvuti, kahe keraamilise plaadi õnnelikeks omanikeks.

Rooma teeb endale taas reklaami linnana, kus turistidelt lausa ametlikult mitu nahka kooritakse, seda eelkõige toitlustuskohtades. Ühes Piazza di Spagna lähistel asuvas jäätisekohvikus esitati inglise turistidele nelja jäätisetuutu eest 64-eurone arve ehk 16 eurot jäätise kohta.

Et olukorda kontrollida, käis päevalehe Repubblica ajakirjanik inglise turistiks maskeerununa läbi Rooma kesklinna baarid ja veendus, et inglise keeles tellimuse esitamine garanteeris enamikus neist topeltarve.

Seega on Itaaliasse reisides soovitatav ära õppida paar itaaliakeelset sõna, ning võtta reisile kaasa kaine mõistus.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles