Kuumus niidab töötajaid jalust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teetöölised suvel.
Teetöölised suvel. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tööinspektsioon teatab, et suve saabudes seisame igal aastal silmitsi probleemiga, kuidas palava ilmaga tööl hakkama saada.

Paljudes majandussektorites on tööinspektsiooni teabespetsialist Viivika Vilja sõnul suvine periood kõrghooajaks, mille najal elatakse üle raske talveperiood. Seega ei ole oodata töökoormuse vähenemist ega lootust suvisele puhkusele.

«Mis aga ikkagi teha, et palavus ei tapaks. Siinkohal vaatad töötajad tihtipeale tööandja otsa ning seda õigustatult,» lausus Vilja. Nimelt peab töötervishoiu ja tööohutuse seaduse (edaspidi TTOS) kohaselt tööandja kujundama ja sisustama töökoha selliselt, et oleks võimalik vältida tööõnnetusi ja tervisekahjustusi ning säilitaks töötaja töövõime ja heaolu. Töökoha õhutemperatuur ja –niiskus ning õhu liikumise kiirus peavad olema tööülesande täitmiseks sobiv, tagada tuleb töökohtade varustatus värske õhuga.

Tööinspektor Märt Naela sõnul puudub ettevõtetel tihtipeale raha ventilatsioonisüsteemide ehitamiseks ja konditsioneeride paigaldamiseks. Samas ei nõua inimlike tingimuste loomine alati suuri rahalisi vahendeid, vaid veidike nuputamist ning koostööd töötajate ja tööandja vahel.

«Vastastikusel kokkuleppel on võimalikud erinevad lahendused. Suureks abiks on perioodiliste vaheaegade tegemine. Raske füüsilise töö puhul on soovitav teha jahutavaid protseduure. Kaaluda tasub tööaja ajutist muutmist, st alustada tööpäevaga hommikul varem ning pidada pausi siis, kui kiirgus on  haripunktis. Väga oluline on kuumadel suvepäevadel varustada töötajad kvaliteetse joogiveega, soovitavalt rohke mineraalainete sisaldusega, sest higistamisega viiakse organismist välja mineraalaineid ja soolasid,» lisas Nael.

Probleemide korral tuleks töötajal pöörduda töökeskkonnavoliniku või töökeskkonnanõukogu poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles