Vere loovutamine vähendab vähki haigestumise riski

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev Paides.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Doonoripäev Paides. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Värske uuringu kohaselt vähendab vere loovutamine vähki haigestumise ning südameataki ja insuldi riski.

Lisaks sellele, et verd loovutades parandame kellegi elukvaliteeti või päästame kellegi elu, on vereloovutamine ka meile endile kasulik, selgus hiljutisest uuringust.

Uurijad leidsid, et doonoritel vanuses 43-61, kes iga kuue kuu tagant verd loovutasid, oli oluliselt vähem südameatakke ja insulte võrreldes nendega, kes doonoriverd ei loovutanud. Lisaks leiti neli ja pool aastat kestnud uuringus, kus jälgiti 1200 inimest, et doonoritel on vähi esinemise tõenäosus märgatavalt väiksem. Uuringust selgus ka, et vere loovutamisega põletab 650 kilokalorit.

Vere loovutamine puhastab organismi, aitab vähendada vere rauasisaldust ning organism hakkab kiiremini uusi värskeid punaliblesid moodustama. Vererõhk normaliseerub ning alaneb ka vere kolesteroolisisaldus. See kõik kehtib tervete inimeste puhul. Inimestelt, kelle vere rauasisaldus on madal, verd nagunii ei võeta.

Pärast vereandmist taastub vere vedelikuosa juba 48 tunni pärast, punalibled taastuvad aga täielikult nelja kuni kaheksa nädala jooksul. Uurimust kajastati meditsiiniajakirjas Journal of the American Medical Association.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles