Kuidas ennast kaardipettuse eest kaitsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat.
Pangaautomaat. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kuna Valgamaal leiti laupäeval ühelt sularahaautomaadilt kahtlane seade, mida võidi kasutada kaardiandmete kopeerimiseks, siis jagab SEB panga pressiesindaja Silver Vohu näpunäiteid, kuidas end sellise pettus eest kaitsta.

Kindlasti tuleks panka teavitada kui sularahaautomaat näeb mingis osas välja erinev tavapärasest, selgitas SEB pressiesindaja Silver Vohu.  Samuti peaks panka teavitama kui plaat, millel asetseb klaviatuur, logiseb või kui automaadi juures on esemed, mida seal tavaliselt ei ole. Praod ja liimijäljed on samuti viiteks võimalikule kopeerijale ehk skimmerile.

Väga tõsiselt tuleks suhtuda sellesse kui kaardi sisestamine pangaautomaati on raskendatud või selle kättesaamine on ebamugavam.

Oma PIN-koodi tuleb hoida ainult enda teada ning olla tähelepanelik, et näiteks sinu taga järjekorras seisev isik ei saaks piiluda üle sinu õla koodi sisestamist. Samuti on soovitav varjata PIN-koodi sisestamisel teise käega klaviatuuri, mis on heaks abinõuks kaameraga skimmerite vastu.

Kuna pangakaarti on võimalik lisaks sularahaautomaatidele kopeerida ka mujal, siis hoidke ka näiteks söögikohtades ja mujal tasudes oma pangakaardil silm peal.

Soovitatav on hoida kaardikasutuslimiidid reaalsete vajadustega vastavuses, et kui kopeerimine ka toimus, siis kurjategijad ei saa nii palju kahju tekitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles