Hesburgeri friikartuliõlist saab biokütus

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friikartulite valmistamine keevas rasvas Hesburgeris.
Friikartulite valmistamine keevas rasvas Hesburgeris. Foto: Margus Taal / Maaleht

Hesburger teatab rahvusvahelisel keskkonnapäeval, et rakendab loodussõbralikke töömeetodeid: vanadest vormirõivastest tehakse ökodisaini, salatikarbid on 100 protsenti biolagunevad ning friikartuliõlist saab biokütus.

Herburgeri arendusjuhi Ieva Salmela sõnul arvestab ettevõte kõigis oma töö aspektides maksimaalselt keskkonnamõjudega ning minimeerib võimalikke ohte. «Juba aastaid oleme aktiivselt püüdnud vähendada töö käigus tekkivate jäätmete kogust ning pidevalt tõhustame ka kõikvõimalike materjalide taaskasutust. Efektiivne transpordi- ja jaotusvõrgustik aitab säästa kilomeetreid maanteedel ja tõhusad energialahendused nii tehases kui ka restoranides vähendavad keskkonnamõjusid ja kulusid,» kinnitas Salmela.

Biolagunev salatikarp

Hesburgeri sõnul pakitakse värsked salatid keskkonnasõbralikesse pakenditesse. Läbipaistva plastmassina näiv salatikarp on tegelikult tehtud komposteeruvast PLA-materjalist, mis valmistatakse taastuvatest looduslikest toorainetest. Tööstuslikes kompostimistingimustes laguneb selline karp pärast kasutamist kasvumullaks. 100 protsenti biolagunevad salatikarbid vähendavad jäätmeid enam kui miljoni salatikarbi võrra.

Hesburgeri sõnul on restoranides kasutatavaid pakkematerjale arendatud keskkonnasäästlikumaks. Näiteks hamburgerite ümbrispaberid muutuvad aasta-aastalt üha väiksemaks ja õhemaks. Hesburgeri hamburgerid pakitakse alati paberisse, loobutud on plast- ja kartongkarpidest.

Pakendamismaterjale kasutatakse võimalikult vähe, nt Soomes loobuti aastate eest hamburgerite ning lasteeinete kartongkarpidest ja Balti riikides kasutatakse neid vaid kaasa ostetud lasteeinete pakkimiseks. Joogiga ei anta enam aastaid automaatselt kaasa kõrt ega topsikaant.

Joogikõrred valmistatakse nüüd polüpropeenist, mille tootmine koormab keskkonda vähem kui polüstüreen, mida varem kõrte valmistamiseks kasutati.

Friikartuliõlist saab biokütus

Hesburgeri restoranides friteeritakse iga päev taimeõlis sadu kilogramme friikartuleid. Kasutatud õli viiakse restoranidest Hesburgeri kesklao- ja tootmisettevõttesse, et seda taaskasutada. Aastate jooksul on tehases jõutud taaskasutada juba sadu tonne taimeõli, millega on köetud ruume ja soojendatud tarbevett.

Taimeõli kogutakse kokku võimalikult keskkonnasäästlikult – samad autod, mis restoranidesse uut toorainet toovad, viivad tagasi sõites vana õli ära. Nii pole autodel tarvis sõita tühje kilomeetreid. Isetoodetud kütteainega kuumutatakse ka auru, mida tootmisosakonnas vaja läheb. 

2012. aasta sügisest on Hesburger veoteekondi optimeerinud ja suutnud nõnda vähendada sõidukilomeetreid ning CO2-heitmeid. Tellimissüsteem võimaldab sõita üksnes täislastis veoautodel ja treileritel. Ka tarbetutest kartongpakenditest on logistikas loobutud: suur osa kaupu veetakse restoranidesse taaskasutatavates plastkastides.

Ökodisain vanadest riietest

Tööriided ja reklaamimaterjalid, mis Hesburger kasutusest kõrvaldab, lähevad taaskasutusse. Näiteks kavandati koostöös ökodisaineriga taaskasutustoodete kollektsioon Hesburgeri lippudest, mida seoses brändiuuendusega enam vaja polnud, aga mis muidu olid heas seisukorras. Nende unikaalsete disainitoodetega premeeritakse ja motiveeritakse Hesburgeri töötajaid.

Paljud Hesburgeri restoranid saavad soojust taastuvate energiaallikate abil. Nii mõnegi uue restorani katusel on juba päikesepaneelid ja remonditööde käigus paigaldatakse paneele ka vanadesse restoranidesse. Päikesepaneelid soojendavad restorani õhku ja tarbevett.

Hesburgeri restoranidesse on paigaldatud süsteem, mis salvestab soojust. Uusimates Hesburgerites salvestatakse külmaseadmete heitsoojus, mida kasutatakse restorani kliimaseadmetes ringleva õhu ja restorani tarbevee soojendamiseks. Hesburgeri enda toodetud röstrid, keetjad ja grillid toodavad vähem heitsoojust ning on varustatud elektrit säästva ökofunktsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles