E-sigarettide müüja: nikotiini ravimiks nimetada on veider

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaretid.
E-sigaretid. Foto: Elgery OÜ

E-sigarettide müüja peab veidraks seda, et Tervise Arengu Instituut saadab välja sõnumi, et nikotiin on tervisele kahjulik, samal ajal on Eesti Euroopa Liidus suur erand, kus liigitatakse nikotiini ravimina.

E-sigarettide nikotiini sisaldavad kapslid on ravimid, mida tohib turustada pärast ravimi müügiloa väljastamist. Kuna e-sigareti kapslid ei ole ilma manustamisseadmeta kasutatavad, on kogu komplekti puhul on tegemist ravimiga.

Ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso kinnitusel, ei ole nikotiini täitekapslitele keegi Eestis ravimi müügiluba seni taotlenud.

E-sigarettide müügiga tegeleva ettevõtte Elgery OÜ juhatuse liige Oliver Lehtsaar ütles, et see ei ole nii lihtne just seetõttu, et eraldi nikotiini sisaldavat vedelikku ei ole võimalik ravimina registreerida.

«Siis kui registreerida nikotiinilahus ravimina ja taotleda sellele müügiluba, siis muutuks ravimiameti seisukoha järgi automaatselt elektroonilise sigareti otstarve elektrooniliselt seadmelt ravimiseadusega reguleeritavaks meditsiiniliseks seadmeks,» selgitas Lehtsaar. Tema sõnul pole mujal maailmas nikotiini ravimina liigutatud, seega pole tootjatel olnud vajadust investeerida suures mahus raha ja aega, et läbida ka elektroonilse toote meditsiiniline testimine.

Müügipiirang olemas

«Eesti on Euroopa Liidus üks suur erand, kus on nikotiin liigitatud ravimina. Samas räägib meile sama riigi Tervise Arengu Instituut, et nikotiin võib olla tervisele kahjulik!»

Lehtsaar tõi välja, et kui osta ravimit sisaldavat hambapastat, siis ei pea selle tõttu olema elektrooniline hambahari ravimiseadusega kooskõlastatud «meditsiiniline seade» ja läbima selleks mitmeid aastaid kestvaid meditsiinilise seadme vastavuse uuringuid.

Lehtsaare sõnul ei müüda juba praegu alla 18 aastastele e-sigarette.

Plakso kinnitusel on alkaloid nikotiin raviainena liigitatud ka Maailma Terviseorganisatsiooni poolt. Nikotiini sisaldavad ravimid on kasutusel tubakasõltuvuse ravis. Plakso sõnul pole meditsiiniseadmete turustamiseks vaja ravimiameti luba  ja nende turuletoomist ei reguleeri ravimiseadus, vaid meditsiiniseadmeseadus. Meditsiiniseadmed kuuluvad terviseameti järelevalvealasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles