Loe laadal kaupleja meelespead

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma Türi lillelaadal.
Ene Ergma Türi lillelaadal. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tarbijakaitseamet jagab enda koostatud meelespead, mis toob välja punktid, mida kaupleja laadal kaubeldes silmas peab pidama.

«Oluline on teada, et laadal kauplemisel kehtivad poes kauplemisega sarnased nõuded,» toonitab tarbijakaitseamet.

Pea meeles järgmist:

1. Eraisik peab turul või laadal müües  järgima kauplejale kehtestatud nõudeid

Eraisik, kes müüb kaupa turul või laadal, peab tundma müüdavat kaupa, järgima kauba või teenuse müügiks kehtestatud nõudeid ning kandma nähtaval kohal nimesilti oma nimega. Juriidilise isiku puhul peab tegevuskoht olema tähistatud ärinimega.

2. Kauba märgistus peab olema korrektne

Kaubal või selle müügipakendil või kauba külge kinnitataval etiketil olev märgistus peab olema loetav, arusaadav ja üheselt mõistetav ning vastama kõigile selle kauba märgistusele kehtestatud nõuetele. Märgistus peab olema eestikeelne vähemalt seaduses märgitud ulatuses.

3. Tehniliselt keerukatele toodetele tuleb kaasa anda kasutusjuhend

Tehniliselt keerukale kaubale tuleb kaasa anda kasutusjuhend, mis peab olema tõlgitud eesti keelde ja olema üheselt arusaadav ja piisav kauba ohutuks ja sihipäraseks kasutamiseks. Kui tarbija soovib, peab kasutusjuhendi talle andma paberkandjal.

4. Kaal peab olema taadeldud

Lahtise kauba kaalumiseks kasutatav kaal peab olema nõuetekohaselt taadeldud.

5. Välja tuleb tuua nii müügi- kui ka ühikuhind

Kui müüdava toote pakkumisel on nõutav ühikuhinna näitamine, peab kaupleja kaupa müües teatavaks tegema kauba müügi- ja ühikuhinna. Need peavad olema esitatud kirjalikult ja arusaadavalt.

6. Tagatisrahaga pakendi puhul tuleb välja tuua kauba ühikuhind ja pakendi tagatisraha suurus

Tagatisrahaga pakendiga toodetel peab avaldama müügihinna kahes osas, näidates eraldi kauba ühikuhinda ja sellele lisatava pakendi tagatisraha suurust.

7. Toidu säilitamisnõuded erinevad tootegrupiti

Toidu säilitamisnõuded on kehtestatud toidugrupiti sõltuvalt toidu võimalikust ohtlikkusest inimese tervisele.

8. Toiduaineid müües tuleb täpselt järgida nende käitlemisnõudeid

Toidu käitleja vastutab käideldava toidu ja käitlemise nõuetekohasuse eest. Järgima peab toidu pakendil või saatedokumendil märgitud säilitamisnõudeid, mille määrab toidu tootja, töötleja, sealhulgas valmistaja, või pakendaja kestvuskatsete või põllumajandusministri kehtestatud toidu säilitamisnõuete alusel.

9. Tarbijale tuleb anda ostu tõendav dokument

Kaupleja peab kauba või teenuse eest tasumisel andma tarbijale ostu tõendava dokumendi, millel on vähemalt kaupleja nimi või ärinimi ja tegevuskoha aadress, müügikuupäev ning iga kauba või teenuse hind ja tasutud summa. Alla 20 eurot maksva ostu korral peab ostu tõendava dokumendi andma vaid juhul, kui tarbija seda soovib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles