Sajad doonorid loovutavad oma meene vähekindlustatud peredele

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto eelmise aasta sündmuselt Kullamaal.
Foto eelmise aasta sündmuselt Kullamaal. Foto: PERH

Aastaga on Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) verekeskusesse kogunenud 509 annetuskaarti, millega doonorid on loovutanud oma meene, et kinkida see vähekindlustatud peredele.

PERHi verekeskuse kommunikatsioonispetsialisti Kaidi Kasenõmme sõnul on verekeskustes annetuskaardid olnud juba möödunud aasta veebruarist. Esimese nelja kuuga 2012. aastal kogunes 204 annetuskaarti, mille abil tehti kingikotid 25 Kullamaa vähekindlustatud perele.

Eelmise aasta juuni algusest kuni tänavu juuni alguseni on kogunenud 509 annetuskaarti. «Soovisime algatuse siduda ja kingitused peredele üle anda just 14. juunil toimuval rahvusvahelisel veredoonorluse päeval, et tõsta esile ja tunnustada Eesti doonoreid kui abivalmeid ühiskonnaliikmeid, kes lisaks vereloovutusele aitavad ka muul moel inimesi enda ümber,» rääkis Kasenõmm.

Annetuskaardid asuvad nii Ädala tänava verekeskuses, kesklinnas Doonori Foorumis kui ka kõikidel PERH verekeskuse väljasõitudel koos ülejäänud meenetevalikuga meenetekapis või -laual.

«Pärast vereloovutust valib doonor endale sealt meelepärase eseme ning annetuskaardile tuleb kirjutada vaid enda nimi või doonorikood ja anda see verekeskuse töötajale,» lausus Kasenõmm.

PERH valib igal aastal erineva piirkonna vähekindlustatud perekonnad, keda doonorite abiga rõõmustada. «Seekord kogusime kaarte terve aasta ja seetõttu valisimegi juba terve maakonna – Hiiumaa,» ütles Kasenõmm, kelle sõnul pole järgmise aasta piirkond veel teada.

Meenekotid saavad seekord 48 Hiiumaa perekonda, iga pereliige eraldi kingikoti. Kõik kingitused on ühesugused – kotikeses on kaks šokolaadi ja meepurk. Kasenõmm selgitas, et kingituseks valisid nad kodumaised söödavad meened, kuna need on ühed populaarsemad valikud doonorite hulgas ja peaksid ka lastele meelepärased olema. Aastaga on PERHi verekeskuses tehtud 32 086 vereloovutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles