Kala söövatel väikelastel tekib tulevikus vähem allergiaid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebidel, kes söövad kala, ei tarvitse tulevikus allergiat tekkida.
Beebidel, kes söövad kala, ei tarvitse tulevikus allergiat tekkida. Foto: SCANPIX

Kuni üheaastastel lastel, kes regulaarselt kala söövad, on tulevikus oluliselt väiksem risk levinud allergiate tekkeks, selgub värskest uuringust.

Teadlased jälgisid kaksteist aastat laste toitumist ning leidsid, et paljudel neil, kes sõid varases eas kala, ei tekkinud 12 aastat hiljem allergiad, vahendab Daily Mail.

Jälgitavate puhul kahanes võimalus ekseemi tekkeks 22 protsenti ja heinapalaviku tekkeks 26 protsenti. Eksperdid soovitavad väikelastele kala anda kaks kuni kolm korda kuus, mis peaks olema piisav.

Suurbritannias on ekseem igal kaheksandal lapsel ning heinapalavik esineb igal viiendal. Ekseem on nahaseisund, mida iseloomustavad punased, ketendavad ja sügelevad laigud. Nii ekseem kui ka heinapalavik võib viia astma avaldumiseni.

Sarnase uuringu viisid läbi ka teadlased Karolinska Instituudist Stockholmis, kes jälgisid 3,285 last. Muuhulgas selgus, et Rootsis on kala hinnas: ligi 80 protsenti väikelastest tarbib kala vähemalt kaks korda kuus.

Uuritavate väikelaste seas kahanes risk erinevate allergiate tekkeks oluliselt võrreldes nendega, kes sõid kala harva või üldse mitte. Veel ei ole selgusele jõutud, milline kalaliik antud juhul kõige enam positiivset mõju avaldab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles