Floridalasi hirmutavad hiiglaslikud sääsed

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk naha peal.
Sääsk naha peal. Foto: Toomas Huik / Postimees

Floridas, Sunshine State'is, prognoositakse hiiglaslike sääskede invasiooni. Sääsed (liik psorophora ciliata), keda kutsutakse ka gallinipperiteks, on 20 korda suuremad kui need, kellega enamasti harjunud ollakse. Inimesed, kes on saanud neilt sääskedelt nõelata, võrdlevad seda tunnet pussitamisega.

Gallinipperid ründavad kalu, mets- ja koduloomi ning nende metsikud vastsed himustavad väikeseid kalu ja kulleseid. Inimesi nõelavad mammutsääsed ka läbi riiete. «See on selline tunne nagu keegi pussitaks sind,» sõnas üks floridalane, vahendab uudisteportaal rt.com.

Tavaliselt sääsed ilmuvad peale suurt paduvihma või uputust. Florida ülikooli putukateadlane Phil Kaufman sõnas, et kuna möödunud aastal möllas Floridas troopiline torm Debby, siis oli sääskedel parajalt aega muneda. Floridas oli neid juba möödunud aastal väga palju, kuid tänavu prognoositakse veelgi suuremat invasiooni.

«Soovitame kanda pika varrukaga pluuse, kuid ega neistki palju kasu ei ole. Kindlasti peab nende eemalepeletamiseks kasutama ka sääsetõrjevahendit, kuna nad nõelavad väga valusasti,» lisas Kaufman. Vähemalt ei kanna see sääseliik edasi haigusi, mistõttu on nad inimese tervisele ohutud.

Kohalikke hoiatatakse, et nad seisavad silmitsi «väga raske suvega». Samuti võiksid turistid mitu korda mõelda enne, kui kavatsevad tänavu Sunshine State’i külastada.

Vaata pilti siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles